Zanimljivosti

Zdravi namazi za sendviče

2504namaz
V
ećina majoneza, jednog od omiljenih dodataka sendvičima i salatama širom svijeta, sadrže nezdravke sastojke: rafinisani šećer, vještačke boje, arome itd. Predlažemo ukusne i zdravije zamjene!

Zdravi namazi za sendviče
Portal AnalitikaIzvor

Majonez je jedan od omiljenih začina u svijetu. Štaviše, u Americi je dospio na prvo mjesto po svakodnevnoj upotrebi, prešavši time čak i široko zastupljeni kečap, piše Portal Lovesensa.rs.

"Prosječna osoba koristi mnogo majoneza", istakao je dijetetičar Keri Gans, autor knjige "Dijeta malih promjena".

Međutim, uprkos ukusu koji on daje jelima, prekomjerna upotreba majoneza u ishrani nije nimalo zdrava! Jedna supena kašika sadrži čak 94 kalorije, 10 grama masti i nimalo proteina, vlakana, vitamina A i C, gvožđa niti kalcijuma.

Svima koji pribjegnu majonezu samo zato što im se često "nađe pri ruci" ili ga "djeca vole" pa ga "samo tanko" namažu radi pikantnog ukusa sendviča, dajemo nekoliko prijedloga koji će probuditi gastromsku maštu.

Grčki jogurt od obranog mlijeka: Tzv. jogurt na grčki način može biti idealna zamjena za majonez. On je ukusan, a uz to i zdrav - jedna supena kašika sadrži oko 8 kalorija i nešto više od jednog grama proteina i kalcijuma. Predstavlja izvanredan dodatak raznim jelima - salati, tunjevini, jajima, piletini ili krompirima, a Keri Gans dodaje da grčki jogurt daje odličan ukus i sendvičima.

Maslinovo ulje: Poznato je da je mediteranska dijeta među načinima ishrane koji se najčešće preporučuju za očuvanje zdravlja srca: mediteranska kuhinja sastoji se od hrane koja sadrži mononezasićene masne kisjeline, odnosno dobre masti. Gans savjetuje da se koristi za salate od kupusa, paste, krompira i u bilo kom jelu čiji se ukus popravlja majonezom.

Humus: Ovaj popularni mediteranski namaz se sastoji od pasiranih leblebija, maslinovog ulja, bijelog luka i limunovog soka. Sadrži samo četvrtinu kalorija koje se mogu naći u majonezu, a u humusu se može naći više proteina i celuloze. Preporučuje se da se koristi za sendvič od ćuretine ili kao dodatak salati od jaja.

Senf: Ova zamjena za majonez je i više nego zdrava: jedna supena kašika sadrži samo deset kalorija! Treba imati na umu sa senf boje meda sadrži dvostruko više kalorija od žutog i smeđeg senfa, ali bez obzira na to za koji se odlučite, obratite pažnju na natrijum koji se u senfu može naći, naročito ukoliko ne konzumirate so.

Krem sir od obranog mlijeka: Slan, lagan i kremast, dakle veoma blizak majonezu, krem sir od obranog mlijeka je daleko zdravija opcija. Jedna supena kašika sadrži oko 18 kalorija, nimalo holesterola i nešto više od dva grama proteina. Daje odličan ukus salati od tunjevine, a u kombinaciji s crvenim paprikama, sokom od limuna i svežim biljkama može obojiti i ukus zdravog umaka.

Izgnječen avokado: ‘'Kome je potreban majonez kada možete da namažete kremasti avocado? To je idealna zamjena'', smatra Gans. Avokado sadrži četvrtinu kalorija koje se mogu naći u majonezu, kao mononezasićene masti, više celuloze i vitamina kao što su vitamin A ili folna kisjelina. S avokadom možete pomiješati maslinovo ulje i dobiti još ljepši ukus i zdraviji namaz.

Pesto: Maslinovo i ulje bosiljka, od kojih se pesto pravi, bogati su vitaminima, mineralima i antioksidansima. Jedna supena kašika sadrži oko 45 kalorija i veće koncentracije vitamina A i C, kalcijuma i gvožđa, a može se koristiti u salatama i sendvičima.

Puter od badema: U jednoj kašici ovog putera nalazi se jednaka količina kalorija kao kada je riječ o majonezu. Ipak, puter od badema sadrži više proteina - od tri do četiri grama, biljnih vlakana - više od jednog grama i vitamin E.

Mediteranski namazi: U red zdravih zamjena za majonez koje se mogu svrstati u grupu mediteranskih namaza spadaju: caciki (koja se sastoji od jogurta i krastavca), baba ganuš (koji se pravi od prženog patlidžana) i tapenada od maslina. Tako, recimo, baba ganuš sadrži celulozu, proteine i Omega-3 masne kisjeline, kao i kalcijum, kalijum, gvožđe, magnezijum i cink.

Izvor: lovesensa.rs; foto: coolinarika.com

 

 

Portal Analitika