Društvo

DRECUN: Veća šteta od viza je za ruske nego za crnogorske građane

drecun
A
nalitičar Predrag Drecun, komentarišući izjave ruskih zvaničnika o stavu Crne Gore prema Rusiji, kaže da je jasno da je posrijedi politički pritisak, te dodaje da od cijele priče neće biti ni političkih ni ekonomskih posljedica.

DRECUN: Veća šteta od viza je za ruske nego za crnogorske građane
Portal AnalitikaIzvor

''Mislim da Rusija neće donijeti jednu takvu odluku, a ukoliko je pak ipak donese, sasvim je jasno da će ona biti zasnovana na neekonomskoj logici odnosno na političkom pritisku. To je nešto što se ne može isključiti jer politički pritisci su uvijek mogući. Mislim da je pomalo besmisleno da jedna od najjačih vodi ekonomski rat protiv jedne od najmanjih država u svijetu a pritom treba da imamo u vidu i tradicionalno dobre odnose", rekao je Drecun za podgorički radio Antena M.

Drecun kaže da ne bi imalo nikakve logike da Rusija uvede bilo kakve sankcije ekonomske prirode Crnoj Gori a odgovor na pitanje zašto - više je nego jasana - mnogo je više Rusa u Crnoj Gori nego obratno.

Upravo zato i Crna Gora ne bi gubila ništa ukoliko bi Rusija ponovo uvela vize. Ako bi pak naša zemlja odgovorila istom mjerom, onda bi crnogorski turizam to osjetio ali i ruski državljani.

''To koliko bi Crnoj Gori bio problem, moglo bi da bude problem na većem nivou i samoj Rusiji. Zato što mnogi ruski državljani prvo imaju boravište u Crnoj Gori, što znači da imaju stambene jedinice u Crnoj Gori. Njihova djeca pohađaju školu ovdje. Crnogorci i ne putuju mnogo u Rusiju, mali je broj građana kojima bi sad vize predstavljale problem. Sa druge strane, hipotetički govoreći, ukoliko bi Crna Gora odlučila da vrati istom mjerom pa uvela vize Rusiji, onda bi vjerovatno veći broj Rusa imao problem sa takvom odlukom. Prosto je nevjerovatno da bi neko to što je već izgrađeno rušio a da nema nikakve koristi od toga. Rusija sankcijama Crnoj Gori ne može dobiti ništa osim kritike od onih koji su u političkom smislu sukobljeni sa Rusijom'', naveo je Drecun.

Portal Analitika