Abiznis

Zakonodavstvo EU garant kvalitetnog živinskog mesa (VIDEO)

2404prezentacija_pile
P
roizvodnja i prerada živinskog mesa među najperspektivnijim je u prehrambenoj industriji i smatra se da će 2022.godine 47 odsto potražnje činiti živinsko meso. Kada je riječ o potrošnji, danas se u Evropskoj uniji po stanovniku troši 22 kilograma ovog mesa, dok u Crnoj Gori samo 8,6 kg, a sličan je procenat i u zemljama regiona- čulo se na promotivno-informativnom projektu EU i republike Slovenije „Kvalitetno, bezbjedno, sljedivo-živinsko meso EU porijekla“, održanom danas u hotelu „Ramada“ u Podgorici.

Zakonodavstvo EU garant kvalitetnog živinskog mesa (VIDEO)
Portal AnalitikaIzvor

Cilj projekta, koji će se u naredne tri godine realizovati u pet država jugoistočne Evrope, je da se potrošači informišu o sistemu vertikalno integrisane proizvodnje evropske živinarske industrije, koja obezbjeđuje da na stolove potrošača u EU stiže isključivo kvalitetno i bezbjedno meso. Kako je naglasio Tomi Rumpf, doktor veterinarske medicine i predstavnik živinarske industrije EU, u sklopu projekta potrošačima u Crnoj Gori će biti dostupan web portal www. mojenajmeso.me na kome će moći da se informišu o zakonima, propisima i postupcima koji se primjenjuju u proizvodnji živinskog mesa u EU.

0424-pilici-4

Rumpf je naglasio da je, ako se uporedi sa potrošnjom svinjskog i junećeg mesa, potrošnja živinskog u porastu. „Danas je po prosječnoj potrošnji pileće meso na drugom mjestu, a projekcije pokazuju da će udio potražnje ove vrste mesa i dalje rasti“, naglasio je predstavnik živinarske industrije EU.

Kako se čulo, da bi se dobio kilogram piletine treba manje od 1,8 kg hrane, dok je za 1 kg goveđeg mesa potrebno 8 kg stočne hrane, a kada je riječ o svinjetini 3 kg. Stoga i ne čudi da će integrisani proizvođači pilećeg mesa, koji proizvode od jaja dogotove hrane, u budućosti biti najintenzivniji proizvođeči prehrambenih proizvoda životinjskog porijekla.

Direktor GIZ Mesne industrije iz Slovenije, Slavko Ficko, koja je nosilac projekta „Kvalitetno, bezbjedno, sljedivo-živinsko meso EU porijekla“, naglasio je da je savremeni potrošač sve zahtijevniji, da on vidi da je hrana skuplja i da želi za pristojnu cijenu da dobije kvalitetan proizvod. Prema njegovim riječima meso živine je kvalitetno, ima dobra nutritivna svojstva i savremeni čovjek, koji sve više brine o zdravlju, upravo preferira ovakvu vrstu hrane.

Danas je po prosječnoj potrošnji pileće meso na drugom mjestu, a projekcije pokazuju da će udio potrošnje ovog mesa nastaviti dalje da raste. Zato je prosperitet i rast ove industrije vrlo važan, kazao je Ficko.

Govoreći o prednostima ishrane živinskim mesom, dr Dragan Rogan, profesor Veterinarskog fakulteta iz Novog Sada je istakao da u današnje vrijeme nije dovoljno samo obezbijediti dovoljnu količinu hrane, već učiniti da ona bude zdrava i bezbijedna.

2404kuvar1

„Ljekari prepopručuju pileće kao alternativu za svinjsko i juneće meso, jer ova mesa imaju mnogo više zasićenih masnoća. Takođe, pileće meso je glavni izvor bjelančevina koje su nam neophodne za normalno funkcionisanje organizma. Prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, piletina se nalazi u istoj grupi sa ribom i orašastim plodovima i sastavni je dio zdravih jelovnika, naglasio je Rogan.

Kada je riječ o standardima u proizvodnji, gotovo 100 odsto evropskog živinskog mesa koje se izvozi proizvedeno je u sistemu kvaliteta, bezbjednosti i sljedljivosti KBS, što znači da je proizvedeno na efikasan način prema visokim standardima EU.

Gospodarsko interesno udruženje GIZ mesne industrije Slovenije planira da tokom kampanje „Kvalitetno, bezbjedno, sljedivo-živinsko meso EU porijekla“ približi potrošačima prednosti korišćenja živinskog mesa, ukaže na njegov kvalitet, a tim povodom planirane su i degustacije u tržnim centrima, kao i stručne radionice, objavljivanje stručno –promotivnih članaka, te kuvarski takmičarski program.

Pored Crne Gore, projekat informisanja i promocije živinskog mesa porijeklom iz Evropske unije, uporedo će se odvijati i u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Kosovu i Makedoniji.

 

 

Portal Analitika