Kultura

Pobjeda raspisala 2. Konkurs za najbolji neobjavljeni crnogorski roman

2404pobjeda
Z
adovoljni prošlogodišnjim uspjehom, odlučili smo da obnovima Konkurs za najbolji neobjavljeni crnogorski roman. Vjerujemo da je za sve romanopisce mogućnost da konkurišu za nagradu vrijedan dar na Svjetski dan knjige, kazao je juče izvršni direktor Pobjede Lav Lajović, zvanično predstavljajući drugo izdanje Konkursa koji je prošle godine privukao veliku pažnju i stvaralaca i čitalačke publike.

Pobjeda raspisala 2. Konkurs za najbolji neobjavljeni crnogorski roman
Portal AnalitikaIzvor

Kako je precizirao umjetnički direktor projekta Vladimir Vojinović, ove godine su odlučili da ciklus započnu upravo na Svjetski dan knjige. Do 1. avgusta, kada se konkurs zatvara, očekuju nova ostvarenja kako nepoznatih, tako i renomiranih pisaca.

- Pobjedinim Konkursom dobili smo izuzetno vrijednu nagradu, prije svega zbog toga što je ona, zahvaljujući referetnim imenima u žiriju, dobila na kvalitetu. Drugo, ovo je anonimni konkurs, što daje garanciju da će oni koji tek počinju da se bave ovim poslom, biti vrednovani na adekvatan način – precizirao je Vojinović.

Konačno, on je posebno izrazio zadovoljstvo što je konkurs zaživio, zbog čega su i „požurili da raspišu novi“.

- Činjenica da su 34 rukopisa pristigla na prošli konkurs, govori o karakteru i i uspjehu ovog projekta. Njime polako mijenjamo sliku crnogorske književne scene i dobijamo autore koji svojom energijom privlače novu publiku. Zato sam siguran da će projekat i dalje živjeti i biti jedan od ključnih parametara za ocjenu crnogorske književnosti – zaključio je Vojinović.

Lajović je podsjetio kako je prošlogodišnjim Konkursom bilo najavljeno izdavanje samo prvonagrađenog naslova.

- Otišli smo korak dalje i objavili drugonagrađeno i trećenagrađeno djelo, a namjeravamo i još neka. Ali, vjerujem da će nam se te investicije isplatiti.

Rukovodilac Izdavačke djelatnosti Pobjede Vlatko Simunović kazao je kako su rezultati prošlogodišnjeg Konkursa premašili sva očekivanja.

- Za nepuna dva mjeseca koliko se u prodaji nalazi prvonagrađeni roman Jelene Gošović – Perović i manje od mjesec za drugonagrađeni roman Stefana Boškovića, prodato je oko 600 primjeraka ovih djela. Još nemamo podatke o prodaji romana Saše Lješkovića. To je izuzetna brojka, ako uzmemo u obzir tržište u Crnoj Gori i činjenicu da je riječ o prvijencima u ovom žanru.

Vojinović se nadovezao da je to jedan od ključnih parametara uspješnosti projekta, jer su u izdavačkoj djelatnosti „rijetki oni koji su i ekonomski isplativi“. Ipak, ni on ni Simunović nisu htjeli da „licitiraju“ broj romana koji očekuju da će biti prijavljen za ovogodišnju nagradu.

Konkurs za najbolji neobjavljeni crnogorski roman

Prema propozicijama konkursa, pravo učešća imaju svi crnogorski autori i autorke. Konkursni materijal treba poslati najkasnije do 1. avgusta i to na sljedeći način:

- U prvoj koverti treba poslati tri odštampane kopije rukopisa, potpisane šifrom

- U drugoj koverti treba poslati popunjen formular za prijavu, koji se od danas može naći na internet stranicama Pobjede, sa šifrom, ličnim podacima, biografijom, brojem telefona i adresom.

Učesnici koverte treba da pošalju na adresu:

Pobjeda AD, Bulevar revolucije 15, 81.000 Podgorica, sa naznakom: Za Pobjedinu nagradu „Najbolji neobjavljeni crnogorski roman“.

O dobitnicima će odlučivati stručni žiri na čijem je čelu prof. dr Sonja Tomović –Šundić, a čine ga još prof. Janko Andrijašević, dr Milena Ivanović, književnik Jovan Nikolaidis i Simunović, kao sekretar ovog tijela.

Autorku ili autora najboljeg neobjavljenog rukopisa očekuje štampanje i prezentacija romana, kao i novčana nagrada od 2.000 eura. Takođe, autorka ili autor drugorangiranog i trećerangiranog rukopisa biće nagrađeni sa po 500 eura. Nagrade će biti uručene na posebnoj svečanosti na Dan Pobjede, 24. oktobra.

K.J.

Portal Analitika