Društvo

Uručeni sertifikati za prve stečene nacionalne kvalifikacije

23boskovicsertifikatiok
M
inistar rada i socijalnog staranja Predrag Bošković i ministar prosvjete Slavoljub Stijepović, uručili su danas sertifikate za prve stečene nacionalne stručne kvalifikacije, saopšteno je Portalu Analitika iz ministarstava.

Uručeni sertifikati za prve stečene nacionalne kvalifikacije
Portal AnalitikaIzvor

“Zakonom o nacionalnim stručnim kvalifikacijama uređeno je sticanje nacionalne stručne kvalifikacije koja se potvrđuje sertifikatom. Sertifikat o stručnim kvalifikacijama daje se kandidatima koji su prošli provjeru znanja od strane licenciranih ispitivača za određeni modul ili program, u skladu sa posebnim propisima iz oblasti obrazovanja. Ministri su dodijelili sertifikate za 36 kandidata koji su stekli nacionalne stručne kvalifikacije Kondukter u željezničkom saobraćaju i Transportni komercijalista u željezničkom saobraćaju, kao i sertifikate za četiri kandidata za nacionalnu stručnu kvalifikaciju Planinski vodič”, navedeno je u saopštenju.

Sertifikati ove vrste dodjeljeni su po prvi put u Crnoj Gori, “što je dokaz da se iz dana u dan približavamo evropskim iskustvima u oblasti obrazovanja i da je Ministarstvo prosvjete posvećeno konceptu cjeloživotnog učenja koji će svakom pojedincu ponuditi različite mogućnosti za obrazovanje i učenje i priznavanje prethodno stečenih znanja”.

-Istovremeno, ovo je siguran put da obrazovanje stanovništva podignemo na što viši nivo.

Crna Gora je uspostavila svoj Nacionalni okvir kvalifikacija čiji je cilj da podrži cjeloživotno učenje. Na taj način izjednačavamo znanja i vještine, stečene različitim vidovima obrazovanja. Time upućujemo poruku svima koji su spremni na nove izazove da imaju jednake šanse na tržištu rada. Ovim činom dokazujemo da je crnogorski sistem obrazovanja potpuno otvoren i da može biti prilagođen složenim zahtjevima tržišta. Pored sticanja kvalifikacija u formalnom obrazovanju, svakom pojedincu je omogućeno da unaprijedi znanja i poboljša svoj položaj na tržištu rada. Dodjela sertifikata o stečenim nacionalnim stručnim kvalifikacijama - rezultat je kvalitetnog timskog rada predstavnika Ministarstva rada i socijalnog staranja Ministarstva prosvjete, poslodavaca, Ispitnog centra i Centra za stručno obrazovanje- ističe se u saopštenju.

 

Portal Analitika