Društvo

Potvrđena presuda optuženima za ratni zločin u Morinju

apelcinoni2304
A
pelacioni sud potvrdio je presudu optuženima u slučaju ratnog zločina u logoru Morinj, devedesetih godina, tako da je ova presuda sada prva osuđujuća pravosnažna presuda izrečena za ratne zločine pred crnogorskim sudovima.

Potvrđena presuda optuženima za ratni zločin u Morinju
Portal AnalitikaIzvor

Kako je saopšteno na sajtu Apelacionog suda odbijene su žalbe Vrhovnog državnog tužilaštva, ali i branilaca osuđenih Iva Gojnića, Špira Lučića, Iva Menzelina i Bora Gligića. Apelacioni sud žalbe je okarakterisao kao neosnovane.

Presuda u slučaju “Morinj” izrečena je 31. jula prošle godine, u Višem sudu u Podgorici, a izreklo je vijeće sutkinje Milenke Žižić. Optuženi Gojnić, Lučić, Menzalin i Gligić oglašeni krivim zbog krivičnog djela ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, odnosno nečovječnog postupanja. Gojnić je dobio dvije godine zatvora, Lučić tri, Menzalin četiri i Gligić tri godine zatvora. Ovo je bila treća presuda u ovom predmetu. Prethodne dvije Apelacioni sud je oborio.

Logor Morinj formirala je Jugoslovenska narodna armija, a u periodu od oktobra 1991. do avgusta 1992. tamo je bilo zatvoreno i zlostavljano više od 160 Hrvata, među kojima veliki broj civila. Oni su dovođeni sa dubrovačkog ratišta.

Optužnica za ovaj ratni zločin podignuta je u avgustu 2008. godine. Među optuženima su bili i Zlatko Tarle i Mlađen Govedarica, ali su oni oslobođeni optužbi.

Osuđenima sada preostaje takozvani vanredni pravni lijek, odnosno da na Vrhovnom sudu traže zaštitu zakonitosti.

Zlatko Tarle koji je nekada bio na optuženičkoj klupi zbog zločina u Morinju, kako je danas Portalu Analitika potvrdio njegov advokat Novak Ražnatović, na ime neosnovanog lišenja slobode dobio je 60.000 eura.

- Prvom odlukom Osnovnog suda u Podgorici, Tarleu je bilo dosuđeno 80.500 eura zbog neosnovanog lišenja slobode i duševnih bolova, kao i zbog patnje. Odluku je preinačio Viši sud u Podgorici nakon žalbe zaštitnika imovinsko pravnih poslova i dosudio mu 60.000 eura. Tarle je ukupno proveo u pritvoru 20 mjeseci, što znači da je dobio 3.000 eura po jednom mjesecu – kazao je Ražnatović za Portal Analitiku.

Portal Analitika