Društvo

HNV: Gospa od Škrpjela nije bila hram SPC

2304gospa_od_Skrpjela
O
strvo Gospa od Škrpjela nije sagrađeno kao hram Srpske pravoslavne crkve, navodi se u reagovanju Hrvatskog nacionalnog vijeća na informacije objavljene u Biltenu Grada Kotora.

HNV: Gospa od Škrpjela nije bila hram SPC
Portal AnalitikaIzvor


Hrvatsko nacionalno vijeće najoštrije je osudilo informaciju iz Biltena Grada Kotora, u kojoj stoji da je na ostrvu Gospa od Škrpjela prvo bila crkva Srpske pravoslavne crkve, sagrađena 1452., godine, da bi je 1632. preuzeli rimokatolici, javlja Portal RTCG.



U HNV kažu da su pronašli na više mjesta takvu netačnu konstataciju, te da su vijesti uvijek preuzimane od istog izvora za koji tvrde da je pogrešan, netačan, neistinit i ničim naučno utemeljen kao stav struke.



2304Bilten_Kotor

"Zbog svega navedenoga, još više čudi najnovija objava u Biltenu Grada Kotora od marta 2014. na stranici br. 5 u tekstu "Gospa od Škrpjela" gdje se navodi "Prva crkva na ostrvu je bila crkva Srpske pravoslavne crkve, sagrađena 1452., godine, da bi je 1632. preuzeli rimokatolici, odkad joj datira i današnji izgled", stoji u reagovanju HNV.



Najoštrije protestuju zbog, kako navode ovakvih propusta ili namjere.



"Tražimo da se prilikom pisanja, naročito službenih i turističkih vodiča, obvezno konzultiraju stručne osobe i da se nikako ne koriste neprovjereni izvori s tendencioznih internetskih portala. Naročito zabrinjava da se u biltenu grada koji je pod zaštitom UNESCO-a, istorijske činjenice ovako brutalno mijenjaju", poručuju iz HNV.



U Hrvatskom nacionalnom vijeću vjeruju da nauka ne služi da bi iskazala javno mnjenje, već da bi ga formirala na temelju činjenica.



"Očekujemo da će se takav odnos graditi kada su u pitanju katolici i Hrvati u Boki, ali i svi drugi, kako bi se sve istorijske specifičnosti svakoga ponaosob sačuvale u kolektivnoj memoriji naroda", zaključuje se u saopštenju predsjednika HNV-a Zvonimira Dekovića.

 

 

 

 

 

foto: panoramio.com, rtcg.me

 

Portal Analitika