Finansije

Država žirant za 60 miliona vrijedan kredit za gradnju podmorskog kabla

2304ebrdddd
M
inistar finansija Radoje Žugić i šef kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Đulio Moreno potpisali su danas ugovor o garanciji za kredit vrijedan 60 miliona eura, koji će biti opredjeljen za projekat gradnje podmorskog energetskog kabla između Crne Gore i Italije. Korisnik kredita je državna kompanija Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES), kojoj će novac biti odobren u tri tranše po 20 miliona.

Država žirant za 60 miliona vrijedan kredit za gradnju podmorskog kabla
Portal AnalitikaIzvor

Žugić je nakon potpisivanja ugovora kazao da se država pojavljuje u ulozi garanta kreditu koji se odobrava CGES-u za izuzetno važan projekat.

- Vlada ovim potvrđuje najavu da će se garancije izdavati striktno za razvojne projekte, odnosno one projekte koji snose minimalni rizik od pada na teret budžeta. Gradnja podmorskog kabla je važan projekat koji je u fokusu Vlade. Ovim iskazujemo i snažno partnerstvo sa EBRD-jem- naglasio je ministar Žugić.

Moreno je istakao da je projekat gradnje podmorskog kabla jedan od najvažnijih u regiji, te da nije bilo doći do zaključenja ugovora o garanciji.

-Ukupna vrijednost projekta je oko milijardu eura i mnogo strana je uključeno u njegovu realizaciju- Terna kao glavni finansijer, CGES, kao i sufinansijeri EBRD i Njemačka razvojna banka (KfW). Nadamo se ćemo ovaj dan ponoviti i u naredne dvije godine, jer je učešće EBRD-a projektovano na 60 miliona eura, a ovo je prva tranša- precizirao je Moreno.

foto: vlada.me

Portal Analitika