Kultura

MARAŠ: Čast nam je što ćemo u Njujorku svirati sa Brekerom, Majmanom i Vajtom

2304marasPOCETNA
C
rnogorski etno-džez autor Vladimir Maraš izvešće obradu tradicionalne kompozicije „Poljem se vija“ na finalnom koncertu džez festivala "Made In New York". Nakon toga, na bini će mu se pridružiti slavna imena poput Rendija Brekera, Jakova Majmana i Lenija Vajta, a za kraj će izvesi numeru Herbija Henkoka.

MARAŠ: Čast nam je što ćemo u Njujorku svirati sa Brekerom, Majmanom i Vajtom
Portal AnalitikaIzvor

-Osim moje malenkosti, u Njujork putuju moji dugogodišnji prijatelji i saradnici, od prvog izdanja pa da danas, crnogorski gitarista Šule Jovović, saksofonista Ljubiša Paunić i trubač Vladimir Krnetić, dugogišnji članovi Big band-a RTS-a. Ritam sekcija nas čeka u Njujorku, a to su bubnjar Erik Kalb (Charlie Hunter duo, Deep Banana Blackout) i bas gitarista Derek Nivergelt (Robin McKelle & Flytones), kazao je Maraš za Portal Analitika.

Maraš će se na finalnom koncertu, 3. maja u čuvenom Trajbeka centru za izvođačke umjetnosti (Tribeca Performing Arts Center) u Njujorku predstaviti s etno-džez obradom pjesme "Poljem se vija" Vladimira Maraša & banD-a, numere s prvog albuma "Pod kamenom" iz 2001.

Na pres konferenciji zakazanoj za petak, 25.april, Maraš će govoriti o putu, koji je organizovan i u saradnji sa crnogorskim Ministarstvom kulture, kao i predstaviti koncepciju festivala, njegov značaj i nivo.

-Izvodićemo tradicionalnu crnogorsku kompoziciju "Poljem se vija" u mom instrumentalnom aranžmanu. Zatim, moju autorsku jazz/funk kompoziciju "Dance funk", a kada nam se na bini pridruže proslavljeni Rendi Breker, Jakov Majman i Leni Vajt, odsviraćemo "Chicken", kao i svjetski poznatu numeru "Watermalon Man" autora Herbija Henkoka, izjavio je Maraš za Portal Analitika.

Za sada je planirano da se Maraš i bend predstave na samom kraju gala koncerta, što je, kako kaže, „posebna čast među takvom ekipom“.

2611nyjazz
- Očigledno očekuju dosta, a mi ćemo se potruditi da taj osjećaj imaju s razlogom, dodaje Maraš.

Gala koncertu prisustvuju samo umjetnici koji su dobili specijalan poziv žirija i organizacije.

Made In New York" je džez takmičenje je, koje ima za cilj da okupi skrivene džez talente iz svih krajeva svijeta i omogući im da pokažu  muzičko umijeće pred vrhunskim američkim džezerima i svjetskom publikom.

 

A.S.

Portal Analitika