Društvo

MPRR: Otkup mlijeka u martu šest odsto veći u odnosu na isti mjesec prošle godine

2304mprr
Količina otkupljenog mlijeka u martu ove godine iznosila je 1.957.438 litara mlijeka i veća je za 6,12 odsto u odnosu na isti mjesec 2013. godine. Da podsjetimo, otkup mlijeka u januaru ove godine veći je 4,24 odsto, a u februaru veći je 5,67 odsto u odnosu na iste mjesece prošle godine“, saopšteno je iz PR službe Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja (MPRR).

MPRR: Otkup mlijeka u martu šest odsto veći u odnosu na isti mjesec prošle godine
Portal AnalitikaIzvor

 

Kako navode iz resornog ministarstva kontinuiran rast količine i procenta otkupljenog mlijeka ukazuje da postoje izgledi da ova godina prevaziđe prethodnu, koja je bila rekordnu u posljednjih deset godina, i u kojoj su proizvođači mlijeka mljekarama i sirarama predali 25 miliona litara mlijeka.

Najviše mlijeka otkupila je mljekara “Šimšić” (662.887 l), zatim “Srna” (481.111 litara) i “Milka” (90.396 l). Ove tri mljekare imaju i najbrojniju otkupnu mrežu. Mljekara “Šimšić” ima 988 kooperanata, “Srna” 589, a “Milka“ 242 kooperanta. Ukupan broj farmera koji su predali mlijeko u martu iznosi 2.699, dok je ukupan iznos premije koju su ostvarili u ovom mjesecu 131.476 eura.

“Tokom posljednjih deset godina otkup mlijeka u februaru je za nekih osam do devet odsto manji nego u prethodnom mjesecu“, stoji u saopštenju.

Kako navode iz ministarstva trend rasta otkupa mlijeka pokazatelj je da mjere i aktivnosti koje je do sada preduzimalo Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, posebno u oblasti edukacije, daju rezultat.

„Kroz projekat MIDAS data je značajna podrška nabavci novih mlječnih rasa krava, poljoprivredne mehanizacije i modernizaciji objekata za držanje stoke. Urodili su plodom i apeli Ministarstva na farmere da obrađuju više sopstvenog ili zakupljenog zemljišta i da sami pripremaju stočnu hranu. Sve više stočara opredjeljuje se da priprema silažu i sjenažu, kvalitetnu stočnu hranu, kojom uspijevaju da poboljšaju mlječnost grla za prosječnih 20 odsto. Dodatno, povećanje otkupa posledica je veće proizvodnje, većeg broja prerađivačkih objekata i povoljnih vremenskih prilika“, zaključak je saopštenja.

Portal Analitika