Društvo

Seksualno zlostavljanje životinja je patološko ponašanje

2304bela1
T
užilaštvo još nije kvalifikovalo koje je krivično djelo počinio N.M. (51), koji je osumnjičen da je u kotorskom naselju Krmovica seksualno zlostavljao psa, saopšteno je Pobjedi iz Uprave policije. Psihološkinja Radmila Stupar-Đurišić objasnila je da je u pitanju „devijantno ponašanje, patološko ponašanje i poremećaj seksualnog ponašanja“.

Seksualno zlostavljanje životinja je patološko ponašanje
Portal AnalitikaIzvor

„Policija je identifikovala osumnjičenog i o svemu obavijestila Tužilaštvo, koje će kvalifikovati krivično djelo“, rečeno je iz UP.

Vijest da je muškarac silovao psa uznemirila je građane Kotora, nakon što je grupa ljubitelja životinja nevladinoj organizaciji Arka Montenegro prijavila da se u naselju Krimovica izvjesni N.M. iživljava nad ženkom vučjaka, nakon čega je ta NVO protiv tog lica podnijela krivičnu prijavu.

Seksualno zlostavljanje životinja, kako je Pobjedi rekao advokat Zdravko Begović, ne postoji tako definisano u propisima, ali postoji krivično djelo mučenja i ubijanja životinja.

„Izuzetno je rijedak slučaj kakav se moguće dogodio u Kotoru. Riječ je o krivičnom djelu koje je u našem Krivičnom zakoniku označeno kao mučenje i ubijanje životinja. Onaj ko ozljeđuje ili muči životinju može biti kažnjen novčanom ili kaznom zatvora do jedne godine. Ukoliko tužilac bude procesuirao ovakvu radnju, onda je može pripisati tom krivičnom djelu. Vjerovatno će tužilac podnijeti odgovarajuće riješenje o sprovođenju istrage ili eventualno podnijeti optužni prijedlog protiv tog lica“, kazao je Begović.

2304bela2Seksualno opštenje sa životinjama, kako objašnjava psihološkinja Radmila Stupar-Đurišić, nije nepoznanica u zabitima na planinama, odnosno na mjestima daleko od civilizacije, gdje se teško dolazi do partnera.

„U psihološkom smislu takva seksualna ponašanja nijesu čudo i produkt su neobrazovanja i nemogućnosti dolaska do ženskog partnera. Uglavnom su im bili skloni pastiri i ljudi koji su duže vrijeme izolovani na planinama. Slučaj u Kotoru, u jednoj urbanoj sredini, je nešto drugo, svakako devijantno ponašanje, patološko ponašanje i poremećaj seksualnog ponašanja“, kaže Radmila Stupar-Đurišić.

Ona dodaje da u prosjeku postoji jedan odsto populacije sa poremećajima seksualnog ponašanja.

„Na nivou populacije imate 10 odsto psihijatrijskih bolesnika, od kojih su jedan odsto oni sa seksualnim poremećajima i devijantnim ponašanjima prema životinjama“, ističe sagovornica Pobjede.

O Beli sada brine NVO Arka Montenegro: Direktorica NVO Arka Montenegro Darinka Ljubiša kazala je za Pobjedu da se o ženki vučjaka Beli brine njihov član.

„Ako me pitate za njeno zdravlje, mogu vam reći da prima terapiju, ne može na zadnje noge, a vrlo malo se pomjera. Konstantovano je nekoliko ozlijeda i natečen stomak. Trenutno prikupljamo novac da je odvedemo na opšti pregled i uradimo snimke“, kazala je Ljubiša.

Sagovornica Pobjede očekuje da sud propiše „adekvatnu kaznu“, odnosno da ne bude blag prema osumnjičenom, naravno pod uslovom da se utvrdi da je on počinilac ovakvog bolesnog čina.

Izvor: Pobjeda; foto: Facebook

Portal Analitika