Društvo

Alfa centar: U Nikšiću uklonjeno 15 tona otpada

okniksixc1
D
an planete Zemlje u Nikšiću obilježen je velikom završnom akcijom čišćenja i uređenja.

Alfa centar:  U Nikšiću uklonjeno 15 tona otpada
Portal AnalitikaIzvor

Na poziv ALFA Centra i opštine Nikšić akciji se odazvao veliki broj osnovnih i srednjih škola, mjesnih zajednica, javnih ustanova, privatnih kompanija, nevladinih organizacija, kućnih savjeta i grupa građana.

Težište današnje akcije bili su: plato Doma Revolucije, balon sala kod park šume Trebjesa, divlja deponija kod naselja kod Željezare i korito rijeke Gračanice.

okniksic2
Sa platoa Doma Revolucije volonteri ALFA Centra i neformalne grupe građana “Tunjel” uklonili su 2 tone različitih vrsta otpada od čega oko 100 kg plastične ambalaže.

Na uklanjanju divljih deponija angažovana je mehanizacija nikšićkih privatnih kompanija koja je na današnjoj akciji uklonila oko 13 tona otpada

okniksic3
Ova akcija je realizovana u okviru projekta “Moj grad, čist grad”, koji je podržala Fondacija za aktivno gradjanstvo- fAKT, Elektroprivreda Crne Gore, Opština Nikšić i veliki broj privatnih kompanija.

“Uprkos lošem vremenu, današnja akcija je dala značajan rezultat i to na prvom mjestu u oblasti građanskog aktivizma, a potom i oblasti očuvanja zdrave životne sredine. Svjesni smo da ovakve akcije same po sebi nijesu cilj i zato je neophodno nastaviti rad u dva pravca. Prvi je rad sa najljepšima, najmlađima  i najpametnijima – edukacija najmladjih sugradjana I izgradnja zdravog stava o potrebi zaštite i čuvanja životne Sredine koja je javna i zajednička, a sa druge strane paralelno raditi na unapređenju zakonskih normi i provođenju kaznene politike prema svima koji se bahato i nedomaćinski odnose prema sredini u kojoj žive i rade. Na kraju, svi imamo obavezu prema budućim generacijama, a jedino koordiniranim aktivnostima i međusobnim razumijevanjem kompletne zajednice možemo napraviti preduslove za bolji i zdraviji život, rekla je Sandra Vahtel, direktorica omladinskih programa u ALFA Centru.

 

 

Portal Analitika