Zanimljivosti

“Vječni grad" proslavio 2767. rođendan

grad
H
iljade ljudi, uglavnom turista, u ponedjeljak je učestovalo u obilježavanju 2767. godišnjice nastanka grada Rima, koga je, prema legendi 21. aprila 753. prije Hrista osnovao Romul.

“Vječni grad" proslavio 2767. rođendan
Portal AnalitikaIzvor

Najviše događaja tradicionalno se odvijalo u "Cirkusu Maksimusu" i oko rimskog Koloseuma koje su preplavili kostimirani glumci - gladijatori, konjanici, djevojke u crvenim rimskim togama sa cvijećem u kosi, oživljavajući običaje i tradiciju drevnog Rima.

Riječima "Uživajte u Rimu" prisutne je pozdravio rimski gradonačelnik Ignacio Marino koji je učestvovao u proslavi.

"Predvidjeli smo veliku istorijsku povorku koja će krenuti od Cirkusa Maksimusa. Činiće je 1600 učesnika iz svih djelova Evrope," rekao je predsjednik udruženja koja djeluje pod nazivom Rimska istorijska grupa i koja je organizovala događaj, Serđo Jakomoni.

grad1
Tradicionalna proslava bazira se na legendi koja opisuje nastanak vječnoga grada. Prema njoj je bogu Marsu vestalska djevica Rea Silvija rodila blizance Romula i Rema, a kralj Alba Longe, Amulije ih je odmah po rođenju bacio u Tibar kako mu u budućnosti ne bi oteli prestol. Ali, blizance je u podnožju Palatina, jednoga od sedam rimskih brežuljaka pronašla vučica koja ih je dojila.

Romula i Rema potom je pronašao pastir Faustul koji ih je othranio i čuvao. Kad su odrasli, na Palatinu su odlučili da osnuju grad. Ali, počeli su da se svađaju oko toga koji će od njih dvojice vladati gradom te je Romul u svađi ubio brata. Grad je osnovao 21. aprila 753. godine pre Krijista i nazvao ga je po sebi.

Nedavno su stručnjaci pronašli dokaze koji bacaju novo svjetlo na istoriju vječnog grada. Arheolozi koji su radili na iskopinama u rimskom Forumu otkrili su kameni zid i djeliće grnčarije stotinu godina "starije" od Marsovih blizanaca.

"Keramički predmeti i kameni zid smjestili smo hronološki između 9. i početka 8. vijeka prije Hrista," rekao je jedan od arheologa koji je učestovao u istraživanju.

 

(b92)

Portal Analitika