Društvo

Šahmanović s Ramom o putu kroz Albaniju

rama
P
redsjednik Opštine Plav Orhan Šahmanović boravio je krajem prethodne sedmice u službenoj posjeti Albaniji, gdje je imao zvaničan susret sa premijerom te zemlje Edi Ramom sa kojim je razgovarao o magistralnom putu Podgorica-Plav.

 Šahmanović s Ramom o putu kroz Albaniju
Portal AnalitikaIzvor

Tema njegovog interesovanja je, kako je rekao, bio put Plav-Podgorica, koji bi prolazio jednim dijelom teritorije Albanije.

"Imali smo obećanja prethodnog premijera (Salji Beriša) da bi put trebalo da bude završen do 2015. godine. Međutim, uvjerio sam se da su ta obećanja bila samo obećanja i da ništa po tom pitanju nije urađeno. Zabrinut za situaciju oko tog puta, koji je razvojna šansa opštine Plav, ali i novoformirane opštine Gusinje, izdejstvovao sam posjetu kod premijera Albanije", rekao je Šahmanović Portalu RTCG.

Navodeći kako je Albanija zainteresovana za gradnju tog puta, Šahmanović je istakao da je od premijera Rame dobio obećanje za realizaciju projekta, jer ne bi gradili put "koji nema razvojnu šansu i koji ne daje načina da opštine koje gravitiraju tom području nemaju razvojnu šansu".

"Zadovoljan sam tom posjetom i očekujem da ćemo vrlo brzo imati povratnu informaciju da li postoji mogućnost da u dogledno vrijeme imamo taj put. Imao sam razgovore i sa tamošnjim ministrom za lokalnu samoupravu, kao i sa direktorom Direkcije za saobraćaj, koji su mi kazali da je objavljen tender za gradnju puta", rekao je Šahmanović.

Pojasnio je i da je na tenderu objavljeno da je širina tog puta pet metara.

"Mi nijesmo zadovoljni tom širinom, jer mislimo da pet metara ne daje razvojnu šansu opštini Plav i molili smo ih da blokiraju tender, dok ne izradimo tendersku dokumentaciju za put čija će širina biti šest metara. Zamolio sam ih da provjere da li u njihovom Ministarstvu saobraćaja i telekomunikacija postoji neka projektna dokumentacija za put koji bi bio šest metara, a odgovor bi uskoro trebalo da dobijem", rekao je Šahmanović, navodeći da bi novim putem u glavni grad biti za oko sat i po vremena.

On je rekao i da sa Ramom, osim o putu, nije razgovarao o drugim temama, poput položaja Albanaca u Crnoj Gori.

Podsjećamo, završetak putnog pravca Plav–Gusinje–Vrmoša–Tamara–Dinoša–Podgorica prolongiran je nekoliko puta, zbog problema na albanskoj strani.

Naime, crnogorska strana je ispunila svoje obaveze oko izgradnje tog puta, koji većim dijelom prolazi kroz Albaniju. U informaciji koju je Vlada Crne Gore usvojila u julu prošle godine objavljeno je da je Direkcija za saobraćaj izgradila nedostajući dio puta od sela Cijevna Zatrijebačka do granice sa Albanijom dužine 313 metara u vrijednosti od oko 128.000 eura i završila rekonstrukciju puta Gusinje–Grnčar dužine 5,5 kilometara u vrijednosti od 2,06 miliona eura.

Navodi se da je od dogovorenih obaveza albanska strana rekonstruisala put od Grnčara do Vrmoše, a na preostalom dijelu do graničnog prelaza Grabon započeli su rekonstrukciju. Albanska strana je u skladu sa dogovorom između dvije direkcije za saobraćaj obećala da će svoj dio obaveze završiti do kraja 2014. godine, čime bi put Gusinje – Podgorica bio stavljen u funkciju. (Portal RTCG)

 

Portal Analitika