Abiznis

Radović: Biće sve manje zaduženih na kreditnim karticama

2104ananivesr
U
odnosu na podatke iz 2012, dug građana po osnovu kreditnih kartica smanjen je 6%, a po dozvoljenim minusima 5,9%. Ekonomska analitičarka Ana Nives Radović za Antenu M kaže da sama činjenica da se dug građana na kreditnim karticama smanjuje govori da su oni najvjerovatnije u nekom prethodnom periodu imali loše iskustvo.

Radović: Biće sve manje zaduženih na kreditnim karticama
Portal AnalitikaIzvor

Naime, prema nedavno objavljenim podacima Centralne banke Crne Gore, ukupan dug građana po osnovu kreditnih kartica na kraju prošle godine iznosio je oko 29 miliona eura, a po dozvoljenim minusima na tekućim računima 13,9 miliona.

- Dug na kreditnim karticama vuče sobom jako velike kamate. To nije ona kamata kao kad, recimo, uzmete kredit, pa da ona bude prihvatljiva, već je riječ o ulascima u minuse na zarade, koji negdje dostižu i do 40-50 odsto, zavisno od banke do banke. U trenutku kada plaćate karticom i ulazite u minus, to vam ne izgleda toliko veliko. Međutim, taj minus poslije nekog perioda postaje problematičan, jer vam se od svake zarade i uplate to odbija - pojasnila je Radović.

Takođe, dodaje da je „sve manje zaposlenih čija primanja dozvoljavaju zaduživanje“.

- Vrlo mali broj kompanija ima sa bankama ugovore koji dozvoljavaju odlazak u minus jednu ili dvije plate, za koje su kamatne stope izuzetno nepovoljne, pa se sve manji broj korisnika odlučuje i sve manji broj ima mogućnost za nešto takvo.

Podgorički radio podsjeća da je na kraju 2013. godine dug po osnovu kreditnih kartica imalo je više od 27.000 građana, a u dozvoljenom minusu bilo je oko 67.000:

- Broj od 27.000 klijenata nije toliko alarmantan, sa tendencijom da će se on smanjivati, jer se shvata negativna komponenta takvog zaduživanja - zaključila je Radović.

Portal Analitika