Društvo

Cimbaljević zatražio razrešenje zamjenika ODT u Kotoru

2104cimbaljevic
L
GBT aktivista Zdravko Cimbaljević obavijestio je javnost da je v.d. Vrhovnom državnom tužiocu Crne Gore Veselinu Vukčeviću uputio pritužbu na rad zamjenika Osnovnog državnog tužioca u Kotoru Žarka Pajkovića, uz zahtijev da podnese inicijativu za njegovo razrješenje.

Cimbaljević zatražio razrešenje zamjenika ODT u Kotoru
Portal AnalitikaIzvor

Razlog za ovakvu inicijativu Cimbaljević pojašnjava odgovorom koji je NVO LGBT Forum Progres, na čijem je čelu nekada bio, dobio od ODT u Kotoru povodom prijave koju je podnio 23. jula 2013. godine, a koja se odnosila na objavljivanje i distribucije plakata sa informacijom o njegovoj navodnoj smrti, dan uoči prve crnogorske Povorke ponosa u Budvi.

- U prijavi podnijetoj policiji jasno sam naveo da se osjećam ugroženo, drugačije i ne bih podnosio prijavu i da je smatram „direktnom prijetnjom na život i najavom nasilja na samoj Povorci ponosa“ – navodi Cimbaljević.

On dalje dodaje da je pomenuta NVO nedavno informisana iz Centra bezbjednosti Budva da je ovlašćeni policijski službenik Stanice kriminalističke policije obavio razgovor sa zamjenikom Osnovnog državnog tužioca u Kotoru „koji je saopštio da se u događaju stiču elementi bića krivičnog djela ugrožavanja sigurnosti iz Člana 168. Krivičnog zakonika, ali da ne postoji subjektivni element krivičnog djela, jer se Cimbaljević putem sredstava javnog informisanja izjasnio da ga objavljivanje umrlice nije uplašilo, te da nema elemenata za dalje postupanje u vezi sa događajem“.

- Svojoj bivšoj NVO, kako su i tražili, dao sam pisanu izjavu kojom sam u potpunosti odbacio tvrdnje tužilaštva. Svakako mi nije prijatno bilo da vidim umrlicu, ali sam rekao da nas to neće uplašiti niti stopirati s organizovanjem Povorke ponosa. Zar sam mogao, bez obzira na lični strah, sve stopirati i reći neće biti Povorke? Trudio sam da ne pokazujem javno bilo kakav strah iako sam se preko tri godine svakodnevno plašio za svoj život. To je sve kasnije, baš zbog ovakvog rada, bolje reći nerada tužilaštva, prouzrokovalo moj odlazak iz zemlje – dodaje nekadašnji direktor LGBT Forum Progresa.

On smatra da postupak Zamjenika ODT u Kotoru „pokazuje potpunu nezainteresovanost da zaštiti LGBT zajednicu“, što potkrepljuje brojnim izjavama koje je tim povodom dao.

- Saglasan sam sa ocjenom LGBT Foruma Progres da je zamjenik ODT bio u profesionalnoj obavezi da tim povodom neposredno kontaktira ovu organziaciju i mene lično. Vršioca dužnosti VDT Crne Gore pozvao sam da shodno zakonu pokrenu postupak razrešenja zamjenika Osnovnog državnog tužioca u Kotoru Žarka Pajkovića zbog neurednog vršenja svoje funkcije, vrijeđanja ugleda tužilačke funkcije i organizacije, a posebno zbog nestručnog ili nesavjesnog rada – navodi Cimbaljević u svom otvorenom pismu.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.