Društvo

Euromost: Državne institucije se bave zaštitom životne sredine samo u Podgorici

204pp
Ž
alosno je što Agencija za zaštitu životne sredine i Ministarstvo za održivi razvoj i turizam problem u oblasti životne sredine vide samo Podgorici, ističu u NVO Euromost.

Euromost: Državne institucije se bave zaštitom životne sredine samo u Podgorici
Portal AnalitikaIzvor

Iz te NVO ocjenjuju da državne institucije za zaštitu životne sredine ne poklanjaju dovoljno pažnje ekologiji u sjevernim opštinama.

“Žalosno je što Agencija za zaštitu životne sredine i Ministarstvo za održivi razvoj i turizam, u oblasti životne sredine vide samo Podgoricu i ne žele da se uključe u aktivnostima u ovoj oblasti na sjeveru”, naglašava se u saopštenju Euromosta.

Iz Euromosta je saopšteno da će ipak u saradnji sa Opštinom Bijelo Polje,komunalnom policijom, JKP Lim, školskim ekološkom sekcijama iz tri škole, mesnim zajednicama i građanima, na Svjetski dan planete, 22. aprila još jedna deponija biti pretvorena u park. Najavljuju da će biti postavljene klupe, zasađeni čempresi, cvijeće i postavljeni trasparenti kojima će se ukazati na značaj očuvanja okoline. Povodm Svjetskog dana planete biće održano i predavanje na temu ekologije.

NVO Euromost, Opština Bijelo Polje, komunalna policija, JKP Lim, školske ekološke sekcije, mjesne zajednice i građani su u Bijelom Polju povodom Svjetskog dana voda, 22. marta organizovali saniranje divlje deponije Popovo prlo, koja se nalazila na obali Lima.

Taj prostor, napominju iz Euromosta, pretvoren je u mini park u kom se okuplja veliki broj građana Bijelog Polja.

“Kao primjer tome JKP Lim se obavezao da će u tome naselju obezbijediti kontenjere i da će ih redovno prazniti, građani su se obavezali da plaćaju usluge JKP Lim, a komunalna policija da reaguje na svaki slučaj nelegalnog odlaganja na tom mjestu i da će oni preuzeti odgovornost ako ne budu reagovali”, saopšteno je iz Euromosta.

Iz te NVO je saopšteno da će nakon lokalnih izbora, zajedno sa drugim organizacijama iz drugih opština sa sjevera, organizovati zajednički okrugli sto na kojemu će se razgovarati o problemu deponija u sjevernim opštinama. Tom skupu trebalo bi da prisustvuju predjsednici opština sa sjevera države.

Izvor: CdM

Portal Analitika