Abiznis

Dolar ojačao

204dolar1
N
a svjetskim valutnim tržištima dolar je ove sedmice ojačao, zahvaljujući dobrim pokazateljima iz američke ekonomije i nadi ulagača da će napetosti u Ukrajini uskoro splasnuti.

Dolar ojačao
Portal AnalitikaIzvor

Kurs eura prema američkoj valuti skliznuo je ove sedmice 0,5 odsto, na 1,3813 USD. Dolar je ojačao i prema japanskoj valuti, 0,8 odsto, na 102,4 JPY.
I euro je ojačao prema »japancu«, 0,2 odsto, na 141,45 JPY, prenosi Hina.

Polovinom sedmice dolar se našao pod pritiskom jer je predsjednik Federalnih rezervi, Janet Yellen kazala da će centralna banka zadržati ključne kamate na rekordno niskim nivoima sve dok je inflacija niska, a nezaposlenost povećana.

„Iako predstavnici Feda već neko vrijeme najavljuju povećanje niskih kamata i bilansa centralne banke, čini se da neće žuriti sa početkom ciklusa povećanja kamata", kaže Michael Gapen iz Barclays banke.

Ali, to nije ništa novo pa se američka valuta ubrzo oporavila. Tim više što makroekonomski podaci pokazuju da se američka ekonomija oporavlja, nakon usporavanja rasta u prvom tromjesečju izazvanog lošim vremenskim prilikama.

Prema japanskoj valuti dolar je ojačao i zbog toga što su predstavnici SAD-a, Rusije i Evropske unije pozvali na prekid nasilja u Ukrajini kako bi se kriza riješila mirnim putem.

Zahvaljujući nadi u smirivanje ukrajinske krize, valute koje se smatraju sigurnim utočištima za kapital u nesigurna vremena, a među kojima je i jen, ove sedmice su izgubile na privlačnosti.

Euro se našao pod pritiskom zbog novih izjava iz Evropske centralne banke da bi visok kurs eura mogao naštetiti izvozu eurozone. Takve su izjave učestale nakon što se prošlog mjeseca euro, prvi puta nakon dvije i po godine, primakao nivou od 1,4 USD.

(MINA-BUSINESS)

Portal Analitika