Društvo

MIHAILO: CPC pod okupacijom od 1920. godine

liturgija_cpc_3_1
D
anas kad čitav hrišćanski svijet slavi ovaj veliki hrišćanski praznik Crnogorska pravoslavna crkva još je pod okupacijom iz 1920. godine, da nema pravo da služi u svojim crkvama i hramovima - kazao je mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo nakon liturgije koja je povodom Vaskrsa služena u Vladičanskom domu na Cetinju.

MIHAILO: CPC pod okupacijom od 1920. godine
Portal AnalitikaIzvor

On je u svom obraćanju vjernicima rekao da putem Hristovim nikad niko zalutati ne može, jer ga prati ruka i ljubav Hristova .

-Pored svih zalutalih, oboljelih sinova crnogorskih, duša crnogorskog naroda će ostati u vjeri i vjerom u svojoj hrišćanskoj Crnogorskoj prvoslavnoj crkvi. A onaj koji se odrekne Crne Gore i CPC nije Crnogorac. Takvoga Crnogorca nema, a i ako ga ima onda je to bivši Crnogorac, kao što je i bivši čovjek. Vjerujem da je danas crnogorski narod zdrav i pored bolesnih sinova svojih. Srpska pravoslavna crkva nastoji svim silama da razori dušu crnogorskog naroda , da zarobi, oboli i opustoši crnogorski moralni kapital, i moralnu snagu naroda crnogorskog sa lažnim prorocima, samozvanih srpsko-crnogorskih vođa koji su izgubili osjećaj i ljudski i crnogorski. Naš narod neće poći za lažima proroka, učitelja i apostola koji vode u propast jer su mnogi izgubili osjećaj i ljudski i crnogorski. SPC u Crnoj Gori djeluje kao klero-nacionalistička, anticrnogorska organizacija kojoj snagu daje država Crna Gora. Srpska episkopija u Crnoj Gori nije duhovna crkva već leglo šovinizma. I njenim ciljevima sva su sredstva dozvoljena od strane države Crne Gore- kazao je mitropolit Mihailo.

Mitroplit Mihailo, nakon liturgije uručio je dva priznanja koja dodjeljuje CPC.

Posthumno je medalju za zasluge za obnavljanje dobio Ljubomir Gagović, dok je Zahvalnicu za doprinos u propagiranju CPC i crnogorskih ideja priznanje uručeno Udruženju crnogorskih guslara “Sveti Petar Cetinjski” iz Podgorice.

 

 

Portal Analitika