Kultura

Trodnevna žalost u Kolumbiji zbog Markesove smrti

markes
K
njiževnici, čitatelji, političari i umjetnici iz cijelog svijeta odali su u petak počast kolumbijskom piscu, dobitniku Nobelove nagrade za književnost, Gabrielu Garsiji Markesu, preminulom u četvrtak u Ciudad de Mexicu u 87. godini.

Trodnevna žalost u Kolumbiji zbog Markesove smrti
Portal AnalitikaIzvor

Posmrtni ostaci autora "Sto godina samoće", dobitnika Nobelove nagrade za književnost iz 1982., kremirani su, objavio je kolumbijski ambasador u Meksiku Hoze Gabriel Ortiz.

Kolumbijski radio Karakol objavila je da pepeo nobelovca počiva u mrtvačnici J. Garsia Lopez, u četvrti Pedregal na jugu Siudad de Mexica.

Pisac i novinar umro je u "12 sati i osam minuta" po lokalnom vremenu, javlja radio. "Zatajili su mu bubrezi, a potom pluća", što je bilo fatalno.

Garsia Markes nedavno je hospitaliziran zbog upale pluća, a bolnicu je napustio 8. aprila.

U piščevoj kući, u stambenoj četvrti Pedregal, njegova udovica Mercedes Barša i sinovi Rodrigo i Gonzalo primali su privatne posjete. U Kolumbiji je proglašena trodnevna nacionalna žalost. Meksiko u kojem je živio od šezdesetih godina priprema se odati nacionalnu počast piscu u ponedjeljak u Palaci likovnih umjetnosti u glavnom gradu.

(index.hr)

 

Portal Analitika