Abiznis

Mijušković: Loše da ekonomija stagnira zbog političkih nadmudrivanja

169mijuskovicok
N
ije dobro da ekonomija gubi i stagnira zbog političkih nadmudrivanja. Slobodan sam reći da, u silnoj potrebi da stvorimo hiperdemokratiju, gubimo osjećaj za realno i nerijetko političari idu na štetu onih koji su im dali glas jer sve, pa i ekonomiju, mjere političkim metrom, kazao je u intervjuu za Pobjedu predsjednik Privredne komore Crne Gore Velimir Mijušković.

Mijušković: Loše da ekonomija stagnira zbog političkih nadmudrivanja
Portal AnalitikaIzvor

„Zemljama i mentalitetima kakav je naš imanentna je politizacija svega. Ono o čemu ćemo se, vjerujem, svi složiti jeste da je Zakon o finansiranju političkih partija izazvao veliku pažnju javnosti i da je kao vjerovatno nijedan do sada dao slobodu potrebi pojedinaca i grupa da bude tumačen različito, do dijametralno suprotnih stanovišta“, istakao je on.

On je između ostalog i istakao da je pristup finansiranju veliko ograničenje u poslovanju i razvoju naših kompanija, kako zbog visokih kamatnih stopa, tako i zbog kolateralnih zahtjeva i ostalih faktora.

„Propisivanje najviše dozvoljene kamatne stope, kao što je i praksa u mnogim zemljama, doprinijelo bi rješavanju ovog problema. Osim toga, potrebno je sektorsko sagledavanje prioriteta i podrške u tom pravcu. Rekao bih još i da komercijalne banke možda pretjerano neselektivno sagledavaju rizike, posmatrajući uopšteno sva privredna društva, čime doprinose da i kvalitetni programi zdravih kompanija budu postojećom politikom kamata nekonkurentni i u konačnom ugroženi, a što je posljedica činjenice da mi isključivo imamo komercijalne banke. Zato, Komora ostaje pri jasnom stavu da nam je potrebna razvojna banka“, smatra Mijušković.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.