Društvo

Prijava protiv Žarka Pavićevića i stečajnog upravnika njegove firme ZIB

1904zarkoPOCETNA
P
ošta Crne Gore, saznaje „Blic Crna Gora“, podnijela je krivičnu prijavu protiv predsjednika Opštine Bar Žarka Pavićevića i stečajnog upravnika njegove firme ZIB Zorana Senića.

Prijava protiv Žarka Pavićevića i stečajnog upravnika njegove firme ZIB
Portal AnalitikaIzvor
„Blicu Crna Gora“ izvori iz Vrhovnog državnog tužilaštva, potvrdili su da je Pošta Crne Gore u četvrtak dostavila prijavu u kojoj su sadržane informacije o postupanju Pavićevića i Senića u slučaju njihovog objekta i pripadajućeg zemljišta u Baru, koji, kako su naveli iz Pošte, zgradu i zemljište ove ustanove pokušavaju da „unesu“ u papire kao dio stečajne mase Zavoda za izgradnju Bara.
Izvor lista iz tužilaštva, kazao je da se u prijavi pominje i firma „USEFA“, ruskog vlasnika, s kojom je ZIB navodno napravio poslovni arnažman, na osnovu kojeg ovo preduzeće sada potražuje četiri miliona eura.
Iz Pošte Crne Gore od Vrhovnog državnog tužilaštva traže da ispitaju navode njihove prijave i ustanove da li u radnjama Senića i Pavićevića ima elemenata krivičnog djela koje se goni po službenoj dužnosti.
Stečajni postupak u Zavodu za izgradnju Bara (ZIB), čiji je vlasnik prvi čovjek grada pod Rumijom Žarko Pavićević, pokrenut je u novembru prošle godine a za stečajnog upravnika imenovan je Zoran Senić.

“Atlas banka” crnogorskog biznismena

Duška Kneževića

podnijela sudu prijedlog za pokretanje stečajanog postupka u ZIB-u zbog nevraćenog kredita u iznosu od 900.000 eura.


Zavod za izgradnju Bara formalno je bankrotira u martu, a odluku o proglašenju bankrota donio je 11. februara sudija Veselin Vujošević. On u martu nije mogao da kaže medijima koliko će ukupno biti priznato potraživanja prema ZIB-u koji, prema podnijetim prijavama, ukupno povjeriocima dugije 11 miliona eura.
Plan je da se imovina ZIB-a rasproda kako bi se namirila potraživanja povjerilaca, poslije čega će firma biti likvidirana.
Među povjeriocima su, kako je ranije objavljeno, pored ostalih i Hipotekarna banka kojoj je ZIB ostao dužan 130 hiljada eura, CKB koja potražuje 1,5 miliona eura i Prva banka koja potražuje više od pola miliona eura.
Najveći povjerilac je Poreska uprava Crne Gore kojoj ZIB duguje 2,9 miliona eura.
Prioritet u naplati potraživanja imaće 150 radnika ZIB-a. Konačan iznos dugovanja još nije obračunat. Pavićević duguje radnicima ZIB-a deset plata, a doprinose im nije uplaćivao od 2009. Radnici ZIB-a organizovali su proteste nakon proglašenja bankrota firme.
Poslovni aranžman ZIB-a i Pošte Crne Gore „star“ je više od šest godina kada je Pavićević sa njima sklopio ugovor o gradnji zgrade. MANS je 2011. godine u krivičnij prijavi za organizovani kriminal, u kojoj je prvoosumnjičeni bio Pavićević, navela i ovaj ugovor ZIB-a i Pošte kao jedan od spornih, za šta je tada prijavila i direktora Pošte Milana Martinovića.
Portal Analitika