Politika

VUJOVIĆ: Lokalni izbori mogu uticati na dešavanja na nacionalnom nivou

1704vujovic
P
redsjednik Upravnog odbora Centra za monitoring (CEMI) i saradnik na Fakultetu političkih nauka Zlatko Vujović, kazao je gostujući u emisiji „U centar“ autora Andrije Nikolića, da predstojeći lokalni izbori u 12 crnogorskih gradova predstavljaju zbir pojedinačnih izbora te da će neki od ishoda uticati na dešavanja na nacionalnom nivou.

VUJOVIĆ: Lokalni izbori mogu uticati na dešavanja na nacionalnom nivou
Portal AnalitikaIzvor

„Lokalni izbori se uvijek u teoriji smatraju izborima drugog reda na kojima se testiraju neki scenariji koji se mogu primijeniti na nacionalnim izborima. Bez obzira što je riječ o lokalnim izborima koji obuhvataju skoro dvije trećine biračkog tijela oni su zbir pojedinačnih izbora, imamo različite koalicije i različite ishode i na kraju neki od tih epiloga odnosno ishoda mogu uticati na nešto što se odvija na parlamentarnom odnosno na nacionalnom nivou“, objasnio je Vujović.

On je dodao da neki od ishoda mogu uticati na promjenu odnosa snaga na nacionalnom nivou prvenstveno kada je u pitanju vladajuća koalicija između DPS-a i SDP-a.

„Ono što se meni čini da se dešava jeste najava stabilizacija političke scene, ako govorimo o odnosima između ključnih aktera“, rekao je Vujović.

Gost emisije „U centar“ istakao je da izbori u Podgorici „daleko prevazilaze značaj jednog grada“.

„Bez obzira što je riječ o Glavnom gradu, Podgorica je značajna iz prostog razloga što do sada nije došlo do promjene vlasti. Podgorica je uvijek svojim ishodom pratila ishod nacionalnih izbora“, objasnio je Vujović.

On je dodao da DPS u Podgorici u kontinuitetu vlada u ovoj opštini od uvođenje višestranačja, te da ukoliko dođe do promjene vlasti u Glavnom gradu to bi predstavljalo veliku turbulenciju na političkoj sceni.

„To bi u nekom scenariju vodilo raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora“, zaključio je Vujović.

Portal Analitika