Društvo

Različito o odluci Ustavnog suda

1704kap
O
dluka Ustavnog suda da parlament ne može da odlučuje o prodaji KAP-a izazvala je različite reakcije. Sindikalci i poslanici DPS-a, zadovoljni. S druge strane, iz SDP-a najavljuju da će ovu temu pokreniti u parlamentu, a SNP tražiće kontrolno saslušanje stečajnog upravnika Veselina Pejovića, prenosi Televizija Atlas.

Različito o odluci Ustavnog suda
Portal AnalitikaIzvor

 

Među poslanicima podijeljeno mišljenje oko odluke Ustavnog suda u slučaju KAP.

U DPS-u ponavljaju da je taj zakonski akt u koliziji sa Zakonom o stečaju i izražavaju zadovoljstvo što je Ustavni sud potvrdio da je Skupština sebi dala veća ovlašćena nego što joj ustavom pripadaju.

"Sada je sve jasno i stečajni upravnik treba da uradi svoj dio i treba da se dozvoli jedinom ponuđaču da da uđe u proces proizvodnje u skladu sa svojim biznis planom", saopštio je Zoran Jelić iz DPS-a.

Kolege iz manje vladajuće partije, SDP-a, ipak smatraju da je o ovom pitanju trebalo govoritu u parlamentu. Da će to i predložiti, najavljuje poslanik, Damir Šehović.

"Prosto ne želim da vjerujem da je iko želio da izbjegne tu raspravu iz prostog razloga što je to najbolji način da se pred očima javnosti dođe do odgovora koje su garancije da će tridesatak miliona Uniproma biti uplaćene", kaže Šehović.

U SNP-u su saglasni sa kolegama iz SDP-a da je o prodaji KAP-a trebalo govoriti u skupštini. Poslanik SNP-a, Aleksandar Damjanović najavljuje da će ta partija tražiti kontrolno saslušanje stečajnog upravnika Veselina Perišića.

Bez obzira na podijeljenja mišljenja među parlamentarcima, u sindikatu fabrike su očekivali ovakvu odluku Ustavnog suda  i sada se nadaju bržoj prodaji kombinata.

"Nema više razloga da se čeka sa prodajom fabrike", smatra Rade Krovokapić.

Vlasnik Uniproma Veselin Pejović nudi za imovinu KAP-a 28 miliona eura, koliko je i bila početna cijena na drugom tenderu, pola miliona manje nego ranije. On je tražio da mu se na period od pet godina garantuje cijena struje od 38 eura po megavat satu MWh, da se imovina koju kupuje uknjiži, da prostor KAP-a bude industrijska zona i da bude oslobođen plaćanja komunalija i naknada. Vlada i njen partner u Elektroprivredi EPCG italijanski A2A, nijesu se još dogovorili da se odobri tražena cijena struje, zbog čega je prošle sedmice odložena vanredna Skupština akcionara EPCG.

Foto: seebiz.eu

Portal Analitika