Društvo

IVANOVIĆ: Organska proizvodnja interesantna za investiranje

1704ivanovic
S
aradnja Crne Gore i Azerbejdžana u oblasti poljoprivrede mogla bi da se ostvari na polju organske proizvodnje, za čiji razvoj u našoj zemlji postoje veliki potencijali, zbog nezagađenosti životne sredine, ali i neiskorišćenog zemljišnog potencijala koji bi mogao da se zakupi, ocijenio je ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Petar Ivanović govoreći na okruglom stolu pod nazivom „Ekonomska saradnja Crne Gore i Azerbejdžana: partnerstvo za budućnost”, navodi se u saopštenju resornog ministarstva.

IVANOVIĆ: Organska proizvodnja interesantna za investiranje
Portal AnalitikaIzvor

Kako stoji u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika na skupu održanom u Podgorici ocijenjeno je da dosadašnja, dobra ekonomska saradnja Crne Gore i Azerbejdžana, može da se unaprijedi, posebno u oblasti poljoprivrede i turizma, te da će na konkretizaciji potencijalnih projekata koji bi, u prvom redu povezali sjever i jug zemlje, predstavnici dvije zemlje raditi u narednom periodu intenzivnije.

Ministar Ivanović je kao moguće oblasti za saradnju naveo i projekte proizvodnje stočne hrane u Crnoj Gori, valorizaciju drvnog potencijala kroz industrijsku proizvodnju, izvoz flaširane vode, preradu voća i povrća i izgradnju postrojenja za preradu nusproizvoda životinjskog porijekla.

„Posebnu mogućnost za investiranje vidimo i u ostvarivanju jednog od prioritetnih ciljeva Vlade, a to je povezivanje poljoprivrede sa turizmom. Sa investitorom iz Azerbejdžana, kompanijom Sokar, koji je već prisutan u Crnoj Gori razgovaramo kako ovaj cilj ostvarimo“, rekao je Ivanović.

Ambijent za investiranje u crnogorsku poljoprivredu, kako je kazao ministar Ivanović, privlačniji je samim tim što se u toj oblasti postižu sve bolji rezultati.

„U prošloj godini uspjeli smo  da otvorimo više od 1.000 radnih mjesta, investirali smo više od osam miliona eura u različite sektore proizvodnje, povećali proizvodnju mlijeka 11 odsto, smanjili uvoz i povećali izvoz hrane. Mnogo prostora postoji za unaprjeđenje i druge aktivnosti. Proizvodnja u poljoprivredi raste, ulaže se u ruralnu infrastrukturu, više kompanija koje su bile u stečaju sada posluju...nastavićemo u tom pravcu“, rekao je Ivanović.

On je dodao da su ključni ciljevi, čije se ostvarivanje želi pospješiti kroz nove investicije, dalji rast poljoprivredne proizvodnje i broja novootvorenih radnih mjesta, kao i smanjenje uvoza.

Navodeći važne investicije iz Azerbejdžana u Crnoj Gori, kao što je projekat Portonovi, koji treba, kako je rekao, da generiše više od 500 miliona eura investicija, kao i ranije projekte (dječiji vrtić u Bijelom Polju i park u Podgorici), ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović rekao je da očekuje i više turista iz ove zemlje. On je ocijenio da je saradnja sa Azerbejdžanom jedna od uspješnih priča u crnogorskim bilateralnim odnosima.

Ministar inostranih poslova Republike Azerbejdžan Mahur Gasimli kazao je da njegova zemlja ozbiljno ulaže uglavnom u svoje susjedne zemlje, ali da „hrabro i sa voljom investira u Crnu Goru“.

„To je pokazatelj dobrih odnosa sa Crnom Gorom. Očekujemo da ćemo produbiti naše odnose. Imamo namjeru da uradimo turistički kompleks na crnogorskom primorju, što će, ne samo  generisati nova zapošljavanja i podstaći ekonomiju, već će značiti i za privlačenje drugih investitora“, ocijenio je Gasimli.

On je posebno istakao interesovanje za proces evropskih integracija, što je, kako je rekao, u skladu sa nacionalnim interesima Azerbejdžana.

„Okrugli sto zajednički su organizovali Institut za javnu politiku, think tank organizacija iz Crne Gore i Centar za strateške studije iz Azerbejdžana. Cilj ovog okruglog stola bio je predstavljanje potencijalnih modela saradnje u okviru oblasti koje su od ključnog značaja za obe zemlje“, navodi se u saopštenju.

Portal Analitika