Abiznis

Ustavni sud: Neustavan zakon o KAP-u

 

KAPP

Ustavni sud Crne Gore donio je odluku da član 2 stav 2  i član 3 stavovi 1, 3 i 4 i član 4 Zakona o zaštiti državnih interesa u rudarsko-metalurškom sektoru nijesu u saglasnosti sa Ustavom i prestaju da važe danom objavljivanja odluke.

Ustavni sud: Neustavan zakon o KAP-u
Portal AnalitikaIzvor

- U predmetu U-I broj 6/14 i 9/14, Ustavni sud je većinom glasova donio odluku kojom se utvrđuje  da odredbe člana 2 stav 2 čl. 3 st. 1, 3 i 4 i čl. 4 Zakona o zaštiti državnih interesa u rudarsko-metalurškom sektoru nijesu u saglasnosti sa Ustavom i prestaju da važe danom objavljivanja ove odluke – saopšteno je nakon zatvorene sjednice Ustavnog suda.

Ustavni sud je odbio predlog za utvrđivanje neustavnosti odredaba člana 1, člana 2 stav 1 i člana 3. stav 2. i odbio predlog za utvrđivanje neustavnosti odredaba člana 1, člana 2. stav 1. i člana 3. stav 2. istog zakona.

Sudija izvjestilac Ustavnog suda Budimir Šćepanović, kazao je da, sporne odredbe iz članova 2, 3 i 4 Zakona o zaštiti državnih interesa u KAP-u, nijesu u skladu sa Ustavom i da zbog toga treba da prestanu da važe.

- Razlog je jer osporavaju princip podjele vlasti i vladavine prava. Skupština se na način suprotan zakonu konstituisala kao novi organ u stečajnom postupku. Skupština je prekoračila svoja ovlašćenja na pravo o podjeli vlasti - rekao je Šćepanović na današnjem zasijedanju Ustavnog suda.

Šćepanović je istakao, takođe, da  sporne odredbe ne ispunjavaju standarde i zakonitosti evropskog suda.

On je istovremeno predložio da se ponište sporne odredbe, o čemu će se Ustavni sud izjasniti na zatvorenoj sjednici.

Sudija Milorad Gogić rekao je da pojam metalurškog sektora u Crnoj Gori nije definisan.

- Morali smo definisati, šta sve čini ovaj sektor, a to je samo moguće kroz javne rasprave  sa stručnim licima, koji bi dali mišljenje, rekao je Gogić.

Sudija Miodrag Iličković je podržao odluku izvjestioca, i istakao da prema članu 4 spornog zakona, stečajni upravnik za svoje odluke mora da dobije saglasnost Skupštine, a samim tim ne može da donosi odluke što je suprotno sa principom vladavine prava i podjele vlasti.

Iličković je istakao da  je  Skupština mogla da donese izmjene i dopune zakona o stečaju i da na taj način izbjegne kršenje Ustava do kojeg je došlo.

Ocjene ustavnosti tih odredbi su zatražili Vlada i Vrhovni sud. U inicijativama Vrhovnog suda i Vlade navedeno je, između ostalog, da je taj akt u suprotnosti sa Zakonom o stečaju i sa načelom podjele vlasti.

Ukoliko Ustavni sud, prihvati predlog sudije izvjestioca, o prodaji imovine KAP-a neće odlučivati Skupština.

Taj zakon su usvojili opozicija i manja članica vlasti Socijaldemokratska partija (SDP).

Iz Vlade tvrde da je taj zakonski akt u koliziji sa Zakonom o stečaju i traže da bude proglašen nestavnim.

Jedini ponuđač za KAP, vlasnik Uniproma Veselin Pejović nudi za imovinu te fabrike 28 miliona eura, koliko je i bila početna cijena na drugom tenderu, pola miliona manje nego ranije.

On je tražio da mu se na period od pet godina garantuje cijena struje od 38 EUR po megavat satu (MWh), da se imovina koju kupuje uknjiži, da prostor KAP-a bude industrijska zona i da bude oslobođen plaćanja komunalija i naknada.

Vlada i njen partner u Elektroprivredi (EPCG) italijanski A2A, nijesu se još dogovorili da se odobri tražena cijena struje, zbog čega je prošle sedmice odložena vanredna Skupština akcionara EPCG.

 

 

Portal Analitika