Politika

HRA: Zakon o finansiranju političkih partija treba da tumači Skupština

1604glasacka
C
rnogorski pravni sistem ne predviđa koja institucija bi trebalo da tumači Zakon o finansiranju političkih partija, kažu za Atlas televiziju iz Akcije za ljudska prava (HRA), ali ističu da to ne bi trebalo da bude prepreka da njegovu primjenu tumači donosilac, odnosno Skupština Crne Gore.

HRA: Zakon o finansiranju političkih partija treba da tumači Skupština
Portal AnalitikaIzvor

Iz Skupštine je, međutim ranije saopšteno da oni nisu nadležni za tumačenje tog zakona.

HRA dodaju da naš pravni sistem ne propisuje koja je institucija nadležna za njegovo tumačenje. Takva situacija je, kako objašnjavaju, posljedica odluke da se iz poslovnika o radu Skupštine izbriše odredba koja je predviđala da je ona nadležna za tumačenje zakona.

- Akcija za ljudska prava je uočila taj problem i krajem decembra je pisala predsjedniku skupštine Ranku Krivokapiću i predložila da inicira dopunu poslovnika da bi, prije svega, bili zaštićeni građani jer nemogućnost da se bilo kome obrate pri tumačenju zakona otvara mogućnost da ti zakoni budu pogrešno protumačeni - kaže Marijana Buljan iz HRA.

Ipak Buljan kaže da i taj nedostatak ne bi trebalo da bude problem da zakone tumači Skupština.

- Pored toga što nije precizirano pravo Skupštine da daje autentično tumačenje zakona, pozivanjem na uobičejenu praksu, na pravnu logiku oni bi morali dati autentično tumačenje zakona - dodaje Buljan.

Atlas TV takođe navodi da drugi njihovi sagovornici - pravnici koji su željeli da ostanu anonimni - smatraju da je najlogičnija stvar da onaj ko donosi zakon, taj zakon i tumači, te da treba praviti razliku između ocjene ustavnosti koja je u nadležnosti Ustavnog suda i tumačenja, odnosno davanja mišljenja što je u nadležnosti institucije koja je donijela odredjeni pravni akt.

Skupština Crne Gore je ranije saopštila CDT-u da nije nadležna za tumačenje Zakona o finansiranju političkih partija. Kako je objavljeno na portalu te organizacije, ni Ministarstvo pravde, Ministarstvo finansija i Državna izborna komisija nisu nadležni za tumačenje tog zakona.

Portal Analitika