Politika

KRIVOKAPIĆ: Zahvalni Azerbejdžanu zbog uključivanja u projekat gasovoda

Krivokapic_-_Alijev_1
P
redsjednik Parlamentarne Skupštine OEBS-a i Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić boravi u dvodnevnoj pośeti Republici Azerbejdžan na najvišem državnom nivou. Krivokapić se danas u Bakuu sreo sa predśednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim i predśednikom Nacionalne skupštine Ogtajem Asadovim.

KRIVOKAPIĆ: Zahvalni Azerbejdžanu zbog uključivanja u projekat gasovoda
Portal AnalitikaIzvor

 

Na sastanku sa predsjednikom Republike Azerbejdžan Ilhamom Alijevim bilo je riječi o aktuelnim dešavanjima u regionu OEBS-a uz akcenat na to da su sukobi bolni ožiljci na duši svakog naroda. Bilo je riječi i o posljedicama koje zamrznuti konflikt u Nagorno Krabahu ima na svakodnevni život Azerbejdžanaca kao i o nastojanjima da se ovaj konflikt riješi, saopšteno je iz parlamenta.

Sagovornici su istakli odlične bilateralne odnose između Crne Gore i Republike Azerbejdžan kao i dobre ekonomske koji su im uslijedili. Krivokapić je u razgovoru sa Alijevim naglasio ponovio da je frekventnost političkih susreta najbolji preduslov za započinjanje plodonosnog biznis okruženja. „Zahvalni smo Azerbejdžanu na uključivanju Crne Gore na Trans-jadranski i Jonsko-jadranski gasovod jer je ono za nas puno više od ekonomske poruke – ono je jasan znak političke podrške ekonomskoj reintegraciji Balkanskog rergiona u cjelini.“

Krivokapić je sa predsjednikom Nacionalne skupštine Republike Azerbejdžan Ogtajem Asadovim potpisao sporazum između Parlamenta Azerbejdžana i Parlamentarne skupštine OEBS-a povodom XXIII Godišnjeg zasijedanja Parlamentarne skupštine koje će se održati u Bakuu od 28. juna do 2. jula 2014. godine.

Sagovornici su zaključili da su novi događaji uvijek istorijska prilika za korak naprijed ili korak nazad kao i da će ukrajinski primjer pokazati u kom smjeru ide međunarodna politika. Krivokapić je naglasio da je u tom pravcu potrebno više teškog rada a manje teških riječi kao i da istorija ne može trajno zamrznuti ni konflikte ni države. „OEBS-u, kao transkontinentalnoj organizaciji za saradnju i bezbjednost je upravo bavljenje konfliktima šansa da osvježi postojeće i započne nove aktivnosti sa ciljem unaprijeđenja sopstvene pozitivne dinamike“ zaključio je Krivokapić. Krivokapić je u razgovoru sa Asadovim istakao dobru saradnju dva parlamenta ali i obostranu potrebu za razvojem novih investicija između dvije države, posebno u oblastima: turizma, transporta, kulture i energetike.

Krivokapić se danas u Bakuu takođe susreo i sa članovima delegacije Azerbejdžana pri Parlamentarnoj skupštini OEBS-a kao i ambasadorom Aleksisom Čahtahtinskim, OEBS projekt koordinatorom u Bakuu. Krivokapić je, takođe, ceremonijalno položio vijenac na grob nacionalnog lidera Azerbejdžana Hejdara Alijeva kao i na kompleks „Vječne vatre“ .

Krivokapića za vrijeme njegovog boravka u Azerbejdžanu prati zamjenik Generalnog sekretara Parlamentarne skupštine OEBS-a Gustavo Palarez.

Portal Analitika