Abiznis

Snijeg donio probleme poljoprivrednicima

snijegg
P
oslije aprilskog ljeta, sjever Crne Gore početkom nedjelje ušao je u aprilsku jesen. Temperatura je pala za oko 15 stepeni, ali je još uvijek u plusu i ne dozvoljava zadržavanje sniježnog pokrivača u nižim predjelima za razliku od planinskog djela, gdje je dostigao visinu i do 30cm.

Snijeg donio probleme poljoprivrednicima
Portal AnalitikaIzvor

Snijeg je nevolje donio uglavnom poljoprivrednicima, jer je pao nakon više sunčanih dana s visokim temperaturama koje su „izmamile“ behar i lišće.

Prema ocjeni savjetnice za zaštitu bilja u Bijelom Polju Vesne Tončić, snijeg će izazvati štete na voćnim zasadima koji su u fazi cvjetanja ili precvjetavanja.

"Od mraza stadaju otvoreni i neotvoreni cvjetovi kao i tek zametnuti plodovi. Niske temperature će znatno umanjiti ovogodišnji rod, koji zavisi i od dužine trajanja niskih temperatura", ocijenila je Tončić.

Ona ističe da je situacija kod ratarskih kultura znatno povoljnija sobzirom da još uvijek nijesu nikli zasadi pa su samim tim i zaštićeni.

"Moguća zaštita voćnjaka i drugih kultura u ovakvim okolnostima sastoji se u zadimljavanju i zaštiti pomoću vještačke kiše", smatra Tončić.

Poslednje padavine omele su ratare u proljećnim radovima jer su pripreme za zasijavanje oranica u punom jeku, a slična je situacija i u stočarskoj proizvodnji gdje sitna stoka ovih dana ne može na ispašu jer su pašnjaci pod snijegom.

Nove okolnosti zahtijevaju veću potrošnju hrane koje srećom ima dovoljno jer su domaćini zimus, zbog povoljnih vremenskih uslova, uštedjeli znatne zalihe sijena. Prognoze metereologa, koje sadašnje vremenske prilike karakterišu prolaznima, ohrabruju ovdašnje domaćine da neće dugo čekati na nastavak započetih poslova.(Radio Crne Gore, Portal RTCG)

 

Portal Analitika