Svijet

Šikorski: Ukrajina ne može da računa na vojnu pomoć NATO

sikorskiokokij
Š
ef poljske diplomatije Radoslav Šikorski upozorio je Moskvu da Ukrajina ima pravo da upotrebi silu protiv separatista na svojoj teritoriji, ali je upozorio i Kijev da ne može da očekuje vojnu reakciju saveznika u NATO.

Šikorski: Ukrajina ne može da računa na vojnu pomoć NATO
Portal AnalitikaIzvor

- Vojna pomoć pruža se saveznicima, a Ukrajina formalno nije saveznik (u NATO). Ukrajina može da računa na međunarodnu finansijsku pomoć i uskoro će je dobiti. To su ogromne sume - 15 do 18 milijardi dolara. Već u prvoj tranši narednog mjeseca, verovatno, biće tri milijarde - kazao je Šikorski poljskoj televiziji TVN24.

Šikorski je sinoć takođe ponovio zahtjev Poljske da zbog destabilizacije situacije na istočnim granicama Evropske unije NATO razmjesti značajnije trupe u Poljskoj, ranije je govorio o dvije mehanizovane brigade.

- Takva brigada je u Nemačkoj. Američke baze su u Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Španiji, Italiji i Turskoj. Zašto te baze mogu da budu u zemljama koje su daleko bezbjednije a u Poljskoj ne mogu - zapitao je poljski ministar.

Šikorski je izrazio čuđenje kako to da predsjednik Rusije Vladimir Putin traži od UN da osudi akciju ukrajinskih vlasti protiv separatista na istoku zemlje.

Portal Analitika