Zanimljivosti

VIDEO: Spektakularno pomračenje Mjeseca zadivilo stanovnike Amerike

1504MJESEC
S
tanovnici Sjeverne Amerike imali su priliku da danas budu svjedoci totalnog pomračenja mjeseca, kojim je označen početak tetrade, rijetke pojave četiri lunarne eklipse u naredne dvije godine.

VIDEO: Spektakularno pomračenje Mjeseca zadivilo stanovnike Amerike
Portal AnalitikaIzvor


Oni koji su rano jutros gledali taj rijedak događaj, imali su prilike da vide i kamerama zabilježe neke prelijepe prizore, kao što je Mjesec koji je mijenjao boje od svijetlo narandžaste do krvavo crvene i braon, u zavisnosti od lokalnih vremenskih uslova. Los Anđeles i Dalas bili su dva mjesta sa kojih se ta pojava najbolje vidjela.I dok se astronomi raduju ovom rijetkom prizoru, neki hrišćani vjeruju da je ova serija takozvanih "krvavih Mjeseca" povezana sa biblijskim proročanstvom o smaku svijeta.Lunarne eklipse događaju se kada se Sunce, Zemlja i Mjesec "poravnaju" tako da Zemljina sijenka padne na mjesec i pomrači ga.1504pomracenje-meseca

Takozvani "krvavi mjesec", kažu astronomi, crvenu boju dobija zbog prelamanja sunčevih zraka kroz Zemljinu atmosferu."To je isti efekat koji vidite kad Sunce poprimi crvenkasto-narandžastu boju tokom zalaska, samo što se u ovom slučaju prelomljena sunčeva svjetlost preslikava na Mjesec, prenosi "USA Today" objašnjenje astronoma Džeralda Mekigena iz Svemirskog centra "Čabot".On je rekao i da će tokom eklipse Mars biti jasno vidljiv.Prva eklipsa je 15. aprila, dok će ostale tri uslijediti 8. oktobra, zatim 8. aprila i 28. septembra 2015.

 

foto: jutarnji.hr, blic.rs

 

Portal Analitika