Društvo

Šuković o neizboru VDT-a: Standardi od presedana

2412sukovic
S
kupština ni u trećem pokušaju nije izabrala Vrhovnog državnog tužioca, pa na čelu tog izuzetno važnog organa ostaje vršilac dužnosti.

Šuković o neizboru VDT-a: Standardi od presedana
Portal AnalitikaIzvor

Okolnost koja samo pojačava nepovjerenje u sposobnost i posvećenost Tužilaštva borbi protiv kriminala i korupcije! A, sve to u jeku pregovora o poglavlju 23 i 24, dvijema najtežim preponama, što su pred Crnom Gorom na putu ka EU!

Imajući u vidu sklonost Crnogoraca da kratko pamte, treba podsjetiti da je sa mnogih adresa, među njima je i moja malenkost, davno prije usvajanja promjena Ustava, upozoravano kako će stvar sa izborom čelnika u pravosuđu gadno da zaglavi. U intervjuu sa Mitjom Drobničem, februara prošle godine, crtao sam mu ono što je i sam morao da zna - proći će godine dok se ne pojavi ličnost za koju će glasati dvije trećine parlamenta.

Ni tada, kao ni danas, Brisel i Delegacija EU nijesu imali dobar odgovor na pitanje: zašto se Crnoj Gori nameće neupotrebljiv model izbora VDT?! I to pod prijetnjom zaustavljanja procesa eurointegracije! Zanemarujući iskustvo Hrvatske, koja od 2010. nije mogla da dvotrećinskom većinom izabere sudiju Ustavnog suda? I činjenicu da u zemljama EU nema jasnog standarda u izboru čelnih ljudi pravosudnih institucija?

Odgovor se sveo na frazu da naša demokratija u povoju ne može imati ista rješenja poput, recimo, Engleske. U kojoj, inače, državnog tužioca naimenuje ministar pravde! Ok, jasno je da nama tek predsoji 100 godina zalivanja! Ali, zar je to objašnjenje za nametanje obrasca koji ovdje jednostavno ne može da proizvede rezultat?

Ovdje se ne radi o tome je li Goran Rodić, nesumnjivo sjajan pravnik, bio pravi kandidat ili nije. Niti o tome je li DPS odbio da ga glasa zbog sumnje da je aktuelni branilac bivših direktorica CKB, preblizak "drugoj familiji"? Bošnjaci jer je, za njihov ukus, zastupao previše optuženih za ratne zločine? Ni da li ga je SDP podržao, znajući da nema šansu da bude izabran, a želeći da pokaže kako se ne plaše "tužioca opozicije", jer socijaldemokrata nema u mutnim poslovima?

Suština je u tome da u Crnoj Gori nema čovjeka koga će podržati dvije trećine poslanika! Daj Bože da se nađe neko vrijedan tri petine?! Još više je suština u pogrešnoj premisi - način izbora nije nikakav garant nezavisnosti Tužilaštva i njegovog čelnog čovjeka!

I političkim slijepcima bilo je jasno da centri moći u Briselu, zapravo, šalju poruku kako ne vjeruju u iskrenu namjeru crnogorske vlasti da državne institucije oslobodi partijskog uticaja! Samo što su, umjesto da to jasno saopšte, odlučili da javno hvale Podgoricu kao "lidera reformi" i "lokomotivu integracija", da otvaraju poglavlja i šalju eksperte, a podizanje izbornog praga uveli kao metod svojevrsnog disciplinovanja Vlade?! Da je takvo rješenje, objektivno, glupo, pokazali su izbori u Srbiji, pošto bi Vučićeva SNS sada mogla sama izglasati državnog tužioca dvotrećinskom većinom! Koji bi, onda, bio jednopartijski i sukladan evropskom zahtjevu!?

Dakako, problem je i frustrirajuća lakoća "skidanja gaća" pred Briselom, koju crnogorski političari konstantno demonstriraju. Tako su ukinuli klevetu, tako su mijenjali Zakon o izborima, tako su usvojili promjene Ustava...

O čemu se tu, u stvari, radi? Zašto se Crnoj Gori isporučuju modeli koji su ovdje neprimjenjivi, a kod njih nepoznati i neprihvatljivi? Zašto nas pod firmom "dobrih usluga" na putu prema EU, Brisel dovodi u ćorsokak? Hotimice ili ne, tek, Brisel je stvorio uslove da se promjene Zakona o izborima ucijene ustupcima u identitetskoj ravni, Zakon o finansiranju političkih partija proizveo je haos koji eskalira u socijali i ekonomiji, a reforme Ustava blokiraju izbor VDT. Umjesto da, ako je to zaista cilj, prikoči pregovore i tako vlast natjera na promjenu ponašanja, EU nam servira nepromišljena, pa stoga i neprimjenjiva sistemska rješenja.

Briselska se, međutim, ne dovodi u pitanje! Čak i kad je raskorak između proklamovanog sistema vrijednosti i konkretnih djelanja tako očigledan, kao u politici prema medijima u Crnoj Gori! Novinarstvo kakvo u svojim zemljama preziru, ovdje proglašavaju za uzor!? Možete li da zamislite kako političku i finansijsku potporu Evropske komisije dobija britansko ili njemačko glasilo koje hronično laže, a ne objavljuje demantije, vrijeđa cijele narode, ne poštuje pretpostavku nevinosti, otkriva identitet maloljetnika, osniva partije, predvodi partijske kampanje i čini slična profesionalna svetogrđa? Naravno da ne!

Zašto su takve stvari u Crnoj Gori ne samo moguće, nego notorne?! Zato što Štefan File, poput tipičnog crnogorskog političara, želi da ima svoje medijske sluge! Preko kojih će Vladi u Podgorici slati poruke koje ne može da saopšti zvanično! Zauzvrat, biće njihov politički štit i finansijer! Naravno, parama iz briselske kase. Komesara baš briga kakve štete crnogorskom društvu nanosi, kakvu vrijednosnu konfuziju stvara, prodajući nam tabloide za "kritičke medije"!

Kad ovako posložite stvari, ne ostaje vam manevarskog prostora za izbjegavanje pitanja - šta je to evropski standard i čemu služi? Postoji li i kome je namijenjen? Nikola Pašić je znao reći - zakoni su za protivnike! U kojoj smo kategoriji mi, kojima presedane uvaljuju kao standarde, ne smijem ni da pomislim?!

Darko ŠUKOVIĆ

Radio veza 15. april

Portal Analitika