Politika

Marković i Konjević susreli se sa visokim zvaničnicima Stejt dipartmenta

konjevicmarkovicSD
D
elegacija Vlade Crne Gore na čelu sa potpredsjednikom Vlade za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku i ministrom pravde Duškom Markovićem boravi u studijskoj posjeti SAD-u.

Marković i Konjević susreli se sa visokim zvaničnicima Stejt dipartmenta
Portal AnalitikaIzvor

Crnogorska delegacija se juče, prvog dana posjete susrela sa visokim zvaničnicima Stejt dipartmenta Hojtom Brajanom Jiem, zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD-a i Vilijemom Braunfildom, pomoćnikom državnog sekretara Biroa za borbu protiv međunarodne trgovine narkoticima i sprovođenje zakona (INL), saopšteno je iz kabineta ministra unutrašnjih poslova Raška Konjevića.

Crnogorska delegacija je zahvalila Vladi SAD-a na pomoći i podršci reformi pravosuđa i reformi policije, te snaženju kapaciteta crnogorskih institucija za sprovođenje zakona u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije u skladu sa Sporazumom o sprovođenju zakona između Vlade Crne Gore i Vlade SAD-a.

Crnogorska delegacija je predstavila sagovornicima postignute rezultate na planu ostvarenja nacionalnih i spoljnopolitičkih strateških prioriteta u dijelu vladavine prava i borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Potpredsjednik Marković je upoznao sagovornike sa prioritetima u oblasti vladavine prava, reforme pravosuđa i borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije za 2014. godinu ističući da su ova i 2015. godina posebno zahtjevne na planu jačanja administrativnih kapaciteta, ali su i godine u kojima će građani osjetiti direktne benefite u oblasti reforme pravosuđa, temeljnih ljudskih prava, slobode i bezbjednosti.konjevicmarkovicokok

Na planu borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, potpredsjednik Marković je pojasnio koncept uspostavljanja specijalnog tužilastva kao i institucionalne koncentracije nadležnosti u oblasti borbe protiv korupcije.

Ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević je naglasio da Crna Gora ulaže dodatne napore i u kontinuitetu preduzima aktivnosti kako bi se postojeći administrativni kapaciteti stavili u funkciju dinamiziranja procesa evropskih i evroatlanskih integracija s posebnim osvrtom na proaktivnije djelovanje u borbi protiv svih oblika organizovanog kriminala. U tom kontekstu posebno je apostrofirao značaj formiranja posebnih organizacionih jedinica u Upravi policije.

Potpredsjednik Marković i ministar Konjević imali su sastanak i sa pomoćnikom sekretara za međunarodne poslove Alanom Bersinom u Ministarstvu za unutrašnju bezbjednost na kojem su razmatrani budući programi podrške. Pomoćnik sekretara Bersin najavio je da će Ministarstvo za unutrašnju bezbjednost ponuditi pomoć kroz savezni policijski trening centar, renomiranu ustanovu koja obezbjeđuje obuku saveznih policijskih službenika u Sjedinjenim Državama.

Portal Analitika