Politika

JAKŠIĆ: Rusija želi da zadrži svoja uporišta na Balkanu

1504jaksicB
S
aopštenje ruskog ministarstva spoljnih poslova o "neprijateljskim izjavama premijera Mila Đukanovića prema Rusiji", pokazuje povratak hladnoratovske retorike i nervozu zvanične Moskve u pokušaju da regrutuju saveznike za ukrajinsku krizu, kazao je za Portal RTCG, novinar Politike, Boško Jakšić.

JAKŠIĆ: Rusija želi da zadrži svoja uporišta na Balkanu
Portal AnalitikaIzvor

On smatra i da Rusija želi da zadrži svoja uporišta na Balkanu, pozivajući se na „tradicionalno prijateljske odnose“, iako se, kako kaže, iza svega krije čisti interes.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je u ponedjeljak da “neprijateljske izjave” Đukanovića tokom posjete Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) na račun Rusije, kao i pridruživanje Crne Gore Evropskoj uniji (EU) u sankcijama protiv Rusije izazivaju “duboko razočarenje”.

„Ukoliko Rusija ne može da regrutuje saveznike za situaciju u Ukrajini onda želi da ih spriječi u autohtonim namjerama, kao što je želja Crne Gore da postane članica NATO-a, što je politika na koju svaka zemlja bez obzira na njenu veličinu ima pravo“, rekao je Jakšić.

Zvanična Moskva se, tvrdi Jakšić, ponaša po staroj matrici - „ko nije s nama taj je protiv nas“.

- Rusi koriste teške izraze - „kao što su neprijateljsko reagovanje Crne Gore“, a ako su dosljedni u tom stavu onda bi Moskva morala da kaže svim zemljama koje su u NATO-u ili koje žele da uđu u taj savez da su neprijatelji Rusije i da na taj način potvrdi da je ovo početak novog „hladnog rata“ - naveo je on.

Jakšić kaže da je sada na sceni faza diplomatskog zatezanja odnosa, ali ne samo Rusije i Crne Gore, već Moskve i zapadnih zemalja, navodeći da će dalje relacije zavisiti od situacije u Ukrajini.

„Da li će eskalirati situacija u Ukrajini od toga zavisi kako će se dalje odvijati odnosi na relaciji Podgorica-Moskva. Ako dođe do zaoštravanja, Moskva je poslala upozorenje da bi stvari mogle dodatno da se pogoršaju, ali to pripada širem kontekstu ukrajinske krize“, pojasnio je on.

Jakšić smatra da se i iz reagovanja ruskog ministarstva vidi potreba Moskve da se pokažu da su ponovo jak „globalni igrač“.

„Rusija pokazuje da je i dalje zainteresovana za dio Balkana koji tradicionalno smatra svojom sferom uticaja“, dodao je on.

Upitan koliko su ti odnosi i u prošlosti bili iskreno i tradicionalno prijateljski od strane Rusije, Jakšić je kazao da ruska diplomatija koristi sva sredstva uključujući i pozivanje na emotivnu, istorijsku i pravoslavnu dimenziju.

„Međutim iza svega se krije čisti interes, jer Rusija vodi pragmatsku politiku, a njihov interes je da sačuvaju svoja uporišta na Balkanu. Ako znamo da Rusija spoljnu politiku bazira na izvozu energenata prema Evropi, a Crna Gora ima značajno mjesto u tome , pa je i ta činjenica uticala na oštre ocjene“, zaključio je Jakšić.

rtcg.me

Portal Analitika