Region

Bivši ambasador SAD u Prištini u poslu oko autoputa

154krist
B
ivši američki ambasador u Prištini Kristofer Del dobio je posao u korporaciji Behtel, kojoj je pomagao da sklopi ugovor o gradnji autoputa, piše Ekspres.

Bivši ambasador SAD u Prištini u poslu oko autoputa
Portal AnalitikaIzvor

Kako navodi prištinski list, Del je toj kompaniji zdušno pomagao da sklopi ugovor vrijedan 820 miliona eura o gradnji autoputa koji povezuje Kosovo sa Albanijom.

Del će, kako piše list, biti menadžer za Afriku, a angažman je dobio samo nekoliko mjeseci po okončanju tri decenije duge karijere u Stejt departmentu.

List podsjeća da detalji tog ugovora nikada nijesu objavljeni i da je visoki evropski diplomata Piter Feit, u vrijeme (2010.) potpisivanja tog ugovora, zahtijevao istragu i oštro kritikovao što je američki diplomata lobirao za tu kompaniju. 

Feit je optužio Dela da je sakrio informacije o detaljima ugovora sa kompanijom Behtel o gradnji tog autoputa, koji je, kako se navodi, prihvaćen bez obrazloženja, potpisan pod pritiskom, a opteretio je budžet Kosova. 

Zbog svega toga, kako se navodi, Delovo zapošljavanje u toj američkoj kompaniji izazvaće veliku debatu. 

Ekspres podsjeća i da je britanski Gardijan prenio Feitovu izjavu za Balkansku mrežu istraživačkog novinarstva Birn prema kojoj je ''prirodno da zapadne diplomate lobiraju za poslovne interese kompanija iz njihovih drzava, ali je totalno neprirodno da jedan diplomata dobije veoma značajnu funkciju u toj kompaniji nakon sto je potppisala ugovor''. 

Feit, koji je godinama radio zajedno sa Delom, naveo je da je bio ''izuzetno uznemiren'' zbog tog ugovora, da tada nije dobio informacije koje je tražio, i da su svi stavljeni pred svršen čin kada je ugovor potpisan. 

Prema rečima Feita, novac upotrijebljen za te svrhe, bio je planiran i namijenjen borbi protiv nezaposlenosti na Kosovu, koja je bila 40 odsto. 

Piter Feit nije hteio da za Ekspres komentarise zapošljavanje Dela, ali je rekao da je potrebna istraga ne navodeći ko bi trebalo da je uradi. 

Kristofer Del je bio ambasador u Prištini od 2009. do 2012.

(B92)

 

Portal Analitika