Društvo

Završena realizacija projekta „Prekogranična zaštita i spašavanje od poplava“

1404fors
F
ondacija za razvoj sjevera Crne Gore i Direktorat za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore 14. aprila završavaju realizaciju projekta „Prekogranična zaštita i spašavanje od poplava“, koji je finansiran od strane Evropske unije u okviru Programa prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora i koji ima za cilj unapređenje otpornosti prekogranične zone i ciljnih opština na poplave jačanjem tehničkih i ljudskih kapaciteta, prekograničnom saradnjom i podizanjem nivoa svijesti stanovništva o prevenciji i borbi sa ovom prirodnom nepogodom.

Završena realizacija projekta „Prekogranična zaštita i spašavanje od poplava“
Portal AnalitikaIzvor

Projekat je realizovan u opštinama Pljevlja, Berane, Nikšić, Prijepolje, Priboj i Nova Varoš, u partnerstvu sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srbije – Sektorom za vanredne situacije i u saradnji sa opštinskim službama zaštite i spašavanja iz ciljnih opština. Ukupna vrijednost projekta za Crnu Goru je 206.375 eura, od čega Evropska unija finansira 175.418 eura, Ministarstvo unutrašnjih poslova 21.896 eura, a projekat je takođe podržan i kroz Konkurs za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću, putem kojeg je obezbijeđeno 9 hiljada eura.

Projekat je rezultat zajedničkih težnji da se doprinose efikasnijoj zaštiti od poplava koje su poslednjih godina sve češće na području obje zemlje i koje pričinjavaju znatnu materijalnu štetu i utiču na zdravlje ljudi. Prekogranična saradnja u ovoj oblasti je od velikog značaja za obje zemlje koje se suočavaju sa sličnim problemima koje donose prirodne nepogode, a razmjena iskustava u ovoj oblasti ostvarena kroz zajedničku realizaciju projekta je veoma značajna u borbi protiv posljedica koje prouzrokuju  prirodne nepogode.

Glavne aktivnosti projekta su uključivale obuke i seminare za spasioce, prekogranične pokazne vježbe, izradu standardnih operativnih procedura za pružanje prekogranične pomoći, izradu planova za zaštitu od poplava, nabavku opreme za Direktorat za vanredne situacije, kampanju informisanja stanovništva koja se sastojala od organizovanja predavanja u osnovnim školama, izrade i podjele različitih publikacija na ovu temu, TV i radio emisija, podjela promotivnog materijala i konferencija za medije u cilju predstavljanja glavnih rezultata i aktivnosti projekta. Oprema koja je kroz ovaj projekat nabavljena u Crnoj Gori se sastoji od rafterskih i aluminijskih čamaca, nosila, suvih odijela, uniformi, čizama, cipela, kompleta za pružanje prve pomoći, kompleta spasilačke opreme i ostale opreme za spasioce. Ukupna vrijednost nabavljene opreme iznosi 92.781eura. Spasioci iz Crne Gore su imali priliku da unaprijede svoje znanje i vještine kroz obuku na brzim vodama i u slučajevima poplava koja je organizovana u Beranama, a koju su sproveli sertifikovani instruktori Hrvatske gorske službe spašavanja, ovlašćeni za pružanje usluga obuka po sistemu Rescue 3, da učestvuju na seminaru o najboljim EU praksama i obuci za spašavanje u Prijepolju, kao i da pokažu nivo spremnosti i spasilačke vještine kroz dvije prekogranične pokazne vježbe.

 

 

Portal Analitika