Abiznis

ŽUGIĆ: Više neće biti subvencija za KAP

1204zugicok
S
vjetska banka i Međunarodni monetarni fond MMF u potpunosti podržavaju mjere koje je Crna Gora preduzela radi finansijske konsolidacije, saopštio je ministar finansija Radoje Žugić za Glas Amerike (VOA).

ŽUGIĆ: Više neće biti subvencija za KAP
Portal AnalitikaIzvor

On je kazao da Kombinat aluminijuma Podgorica KAP nije, ili će vrlo brzo prestati da bude fiskalno pitanje budući da se subvencije za to preduzeće ne mogu izdvajati.

Žugić predvodi crnogorsku delegaciju na redovnom proljećnom zasijedanju Svjetske banke i MMF-a u Americi koje traje do 15. aprila.

"Razgovarali smo o modelu podrške mjerljivim efektima rada u dijelu snaženja administracije i mislim da smo na tom polju napravili krupan iskorak sa Svjetskom bankom, što znači da ćemo uskoro imati finansijsku podršku za ono što znači stvarni napredak u dijelu stabilizacije javnih prihoda. Takođe, danas smo otvorili temu koja se odnosi na još jednu ranjivost koja se tiče prije svega lokalnih samouprava, odnosno opština. Na putu smo čini mi se da definišemo model kojim bismo moguće refinansirali dugove pojedinih opština", istakao je Žugić.

On je naglasio da Crna Gora sa Svjetskom bankom radi i na trećem polju koje se odnosi na podršku razvojnih projekata.

Govoreći o Kombinatu aluminijuma Podgorica KAP, Žugić je kazao da je to makroekonomsko, ekološko, sociološko i političko pitanje.

"KAP nije, ili će vrlo brzo prestati da bude fiskalno pitanje budući da se subvencije za Kombinat niti mogu, niti treba izdvajati. U zavšnoj smo fazi prodaje imovine, nadležna stečajna uprava radi svoj posao", zaključio je Žugić.

12zugamiloicavasingtonok

Crnogorska delegacija se prvog dana zasijedanja susrela sa visokim zvaničnicima Svjetske banke i MIGE: Laurom Tak, potpredsjednicom Svjetske banke za region Evrope i Centralne Azije, Mišelom Vormserom, potpredsjednikom MIGE Frankom Hemskerkom, izvršnim direktorom Holandske konsituence u Svjetskoj banci, Elen Goldštajn, regionalnom direktorkom Svjetske banke i njihovim saradnicima.

Prezentovana je makroekonomska situaciju u Crnoj Gori, uz konstatovanje da je u prethodnoj godini došlo do značajnog zaokreta u velikom broju ekonomskih parametara.

Naglašeno je da je značajno snižen budžetski deficit, nakon recesije iz 2012. godine ostvaren je značajan ekonomski rast, značajno je smanjena siva ekonomija, što su sve važni preduslovi za dinamiziranje ekonomskog rasta u narednom periodu.

“Konstatovano je da je bankarski sistem stabilan i siguran. Žugić je istakao da su ključni razvojni prioriteti za naredni period sektori turizma, energetike, poljoprivrede, kao i infrastruktura”, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Potpredsjednica Svjetske banke Laura Tak je pohvalila upravljanje javnim finansijama, kao i fiskalnu konsolidaciju koja je sprovedenana u izazovnim okolnostima. Dala je podršku crnogorskoj delegaciji da nastavi sa implementacijom reformi i "teških“ mjera koje su neophodne za budući razvoj.

Portal Analitika