Društvo

Mladi USSCG: Vlada da isplati kredite a ne da traži izgovore

1204usscg
R
azmatrajući aktuelnu situaciju u kojoj su se zatekli crnogorski studenti usled obustave isplate studenstkih kredita i stipendija, a uz neposredne razgovore sa predstavnicima studentskog Vijeća Fakulteta političkih nauka i obracanja studenata drugih fakulteta, Sekcija mladih Unije slobodnih sindikata Crna Gore apelovala je na Vladu Crne Gore da nastavi uredno servisiranje studentskih kredita i stipendija, ne tražeći izgovore za neisplatu istih u pogrešnim i širokim tumačenjima Zakona o finansiranju političkih partija.

Mladi USSCG: Vlada da isplati kredite a ne da traži izgovore
Portal AnalitikaIzvor

„Imajući u vidu činjenicu da su budžetom Crne Gore za 2014. godinu opredijeljena sredstva za finansiranje kredita i stipendija za studijsku 2013/2014, jasno je da isplata ovih sredstva u svrhu za koju su namijenjene i u unaprijed određenim iznosima, ne može predstavljati kršenje člana 19a Zakona o finansiranju političkih partija“, stoji u saopštenju Sekcija mladih USSCG. Mladi USSCG navode da je riječ o ranjivoj grupi populacije, koja pored toga što mora obezbijediti ogromna sredstva za svoje školovanje, novčana sredstva mora obezbijediti i za smještaj u studenstkim domovima, kupovinu udžbenika i zadovoljenje svih drugih, redovnih potreba, sredstva koja po nevedenim osnovama dobijaju, u simboličnim iznosima“.

Oni smatraju neprimjerenim da se, usljed nedovoljno preciznog i nesigurnog, tumačenja široko postavljene odrede pomenutog Zakona, isplata ovih naknada obustavi.

„Ovo tim prije što Zakon niti jednim članom, pa ni spornim članom 19a, eksplicitno ne propisuje zabranu isplate ovakve vrste davanja. Ukoliko se nedosledno i selektivno bude primjenjivala sporna odredba Zakona, to bi povlačilo za sobom obustavu svih dosadašnjih davanja, a ne kako je to predviđeno – zabranu dodjeljivanja novih davanja po raznim osnovama, u periodu od raspisivanja izvbora i mjesec dana nakon završetka izbornog procesa“, navodi se u saopštenju.

Sekcija mladih Unije slobodnih sindikata Crne Gore „s navedenim u vezi, a u cilju nedopuštanja da se Zakon selektivno primjenjuje i široko tumači, poziva nadležne da daju zvanično tumačenje člana 19a Zakona i preispitaju odluku o obustavi studentskih kredita, te studentima, omoguće ostvarivanje prava koje im neminovno pripada, bez obzira na izborne aktivnosti i procese i time pokaze odgoran odnos prema mladima koji su budućnost naše zemlje“.

U zaključku se navodi da će Sekcija mladih USSG, kao i do sada, prepoznajući značaj mladih koji su jedan od najznačajnijih resursa Crne Gore, nastaviti da podržava sve opravdane inicijative za zaštitu i ostvarivanje njihovih prava, ne samo kada je u pitanju rješavanje ovog već i svih drugih problema.

 

Portal Analitika