Abiznis

Odložili naplatu 8,4 miliona poreskog duga

1204pare
M
inistarstvo finansija je u prvom kvartalu odložilo plaćanje poreskog duga od 8,4 miliona eura za 30 poreskih obveznika, piše Dan.

Odložili naplatu 8,4 miliona poreskog duga
Portal AnalitikaIzvor

Shodno uredbi o uslovima naplate poreskih i neporeskih potraživanja, plaćanje 4,7 miliona je odloženo do određenog roka za osam poreskih obveznika, dok će 3,7 miliona od 22 obveznika naplatiti u ratama, pokazuju podaci Ministarstva finansija u koje je Dan imao uvid.

Odloženo plaćanje najvećeg poreskog duga od 2,12 miliona eura omogućeno je Cijevni komerc koja je u vlasništvu Danila Petrovića. Ta kompanija se u januaru obratila Ministarstvu finansija zahtjevom za odlaganje, navodeći da je u završnoj fazi postupak naplate dospjelih poreskih potraživanja ustupanjem nepokretnosti koje su u njihovom vlasništvu, shodno uredbi o naplati poreskog duga imovinom obveznika.

Kako se navodi u rješenju, ministar finansija Radoje Žugić je posebno cijenio okolnost da će dug naplatiti imovinom i odložio naplatu 2,12 miliona do 23. aprila.

Na drugom mjestu po visini poreskog duga čija se naplata odlaže nalazi se Pošta kojoj je odloženo plaćanje 784,5 hiljada eura doprinosa na obavezno socijalno osiguranje.

Firmi Sublime Development, u vlasništvu Edina Kolarevića, odloženo je plaćanje 201,7 hiljada eura poreza na dodatu vrijednost (PDV) do okončanja drugostepenog postupka, a najdalje do 30. aprila.

To se odnosi na zaključak Poreske uprave o prinudnoj naplati PDV-a, na koje je Kolarević izjavio žalbu.

Ministarstvo je firmi Bemaks odložilo plaćanje 642,2 hiljade eura PDV-a i poreza na dobit.

Epstours Beogradu omogućeno je da 530 hiljada eura duga za PDV, poreze i doprinose na plate i dobit izmiri u devet rata, a diskontu Laković da 550 hiljada eura PDV-a plati u tri rate.

Institutu "Simo Milošević" Ministarstvo je omogućilo da 331,4 hiljade eura poreza i doprinosa na plate izmiri u šest rata.

Među 30 poreskih obveznika našla su se i tri fudbalska kluba - Budućnost, Sutjeska i Rudar.

Izvor: Dan; foto: bizlife.rs

Portal Analitika