Društvo

Pod Durmitorom sve manje đaka

durmitor
U
pis prvaka je uvijek poseban događaj za mališane i njihove roditelje, ali i školu. No, u školama na Žabljaku vrijeme upisa prvaka postalo je i vrijeme briga. Posljednjih decenija drastično opadanje broja stanovnika, zatvorilo je sve seoske škole u opštini Žabljak pa se školsko zvono oglašava još jedino u matičnim školama u Žabljaku i Njegovuđi, gdje je upis prvaka u toku, a podaci zabrinjavaju.

Pod Durmitorom sve manje đaka
Portal AnalitikaIzvor

Prema podatcima matične službe u Žabljaku u varošici podno Durmitora za školu je stasalo 21 dijete, 16 prvaka manje nego ove školske godine.

"To znači da ćemo formirati samo jedno odjeljenje prvog razreda, a to će u narednom periodu stvoriti probleme oko obezbjeđenja norme za zaposlene radnike", kazao je direktor Osnovne škole "Dušan Obradović"u Žabljaku Veselin Vukićević.

Inače školu u Žabljaku ove školske godine pohadja 251 osnovac. Podaci govore da se za posljednjih 25 godina broj đaka prepolovio.

I u Osnovnoj školi " Vuk Knežević" u Mjesnom centu Njegovuđa suočavaju se sa istim problemima.

"Đaka je sve manje iako je škola dobro opremljena i imamo sve uslove za kvalitetan rad", kazao je direktor škole Željko Žugić.

U 9 razreda školu pohađa 28 đaka. Direktor Žugić , u prvi razred, očekuje upis pet polaznika, ipak, više nego ove školske godine, tokom koje školu u Njegovuđi pohađaju dva prvaka. (Portal RTCG, Radio Crne Gore)

 

Portal Analitika