Društvo

MEDOJEVIĆ: Motive napada na Vijesti tražiti u izjavi premijera i sukobima bezbjednosnih klanova

1104nebojsa1
T
ražio sam u ime Demokratskog fronta da se motivi napada na Vijesti traže u izjavi premijera i u sukobima bezbjednosnih klanova, jer smatramo da kada god policija i tužilaštvo naiđu na motive izvršenja krivičnog djela koji vode prema vrhu režima i sa njima povezanim kriminalnim grupama, ta krivična djela se ne rasvjetljavaju-ocijenio je danas funkcioner DF-a Nebojša Medojević.

MEDOJEVIĆ: Motive napada na Vijesti tražiti u izjavi premijera i sukobima bezbjednosnih klanova
Portal AnalitikaIzvor

On je nakon sjednice Odbora za bezbjednost i odbranu kazao da je zadovoljan akcijom policije, bezbjednosnih službi i tužilaštva kada je u pitanju razotkrivanje nalogodavaca, finansijera i izvršioca napada na novinarku Dan-a Lidiju Nikčević, ali i dodao da je izuzetno nezadovoljan zašto službe bezbjednosti nijesu otkrile motive napada na Vijesti. -Rješavanje slučaja novinarke Nikčević zahvaljujemo činjenici da iza tog napada ne stoji niko iz vrha, već se radi o klasičnoj odmazdi. Mi ćemo i dalje pod našom pažnjom držati sukob klanova u bezbjednosnom sektoru i mislimo da su policija, tužilaštvo i bezbjednosne službe pokazivanjem svoje nesposobnosti da se suoče sa političkim uticajima vrha režima u stvari otvorila jedno pitanje za Odbor za bezbjednost-Da li i kako iza svih ovih slučajeva stoji vrh režima- naglasio je Medojević.

On je nakon sjednice Odbora saopštio da je to tijelo danas na kontrolnom saslušanju Vrhovnog državnog tužioca, ministra unutrašnjih poslova i direktora Agencije za nacionanu bezbjednost (ANB) konstatovalo da premijer

Milo Đukanović

nije imao informacije bezbjednosnih službi koje su ga motivisale da izjavi da zna ko stoji iza napada na Vijesti i Dan. - Od svih predstavnika bezbjednosnih službi dobili smo uvjeravanje da niko od tih službi nije dostavio premijeru nikakvu operativnu informaciju, što znači da je premijer, ne po prvi put, rekao neistinu. Đukanović očigledno ima manir da kad su u pitanju najosjetljivija bezbjednosna pitanja iznosi svoje špekulacije koje se odmah na sjednici Odbora za bezbjednost kroz aktivnost opozicije pokažu neistinitim. Jasno je da ovde postoji jedna lična motivacija kod

Đukanovića

da pokaže da službe bezbjednosti drži pod svojom kontrolom- zaključio je

Medojević

.


Predsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu Mevludin Nuhodžić kazao je da je Odbor danas jednoglasno usvojio nekoliko zaključaka. – Odbor je konstatovao da su nadležni državni organi u konkretnim slučajevima intezivirali aktivnosti sa rezultatima na otkrivanju krvičnih djela identifikacije izvršilaca, nalogodavaca i njihovog proocesuiranja. Tu mislim na slučajeve Vijesti i Dan-a . Drugi zaključak se odnosi na neophodnost saradnje nadležnih državnih organa sa ciljem obezbjeđenja najvišeg nivoa efikasnosti otkrivanja i procesuiranja izvršilaca i nalogodavaca napada na novinare i njihovu imovinu. Odbor je konstatovao da je rad obavještajne i policijske službe u rasvjetljavanju izvršilaca krivičnih djela u toku, te da se u saradnji sa nadležnim Državnim tužilaštvom preduzimaju mjere na njihovm procesuiranju. Odbor konstatuje neophodnost obezbjeđenja pune profesionalne sigurnosti zaposlenima u sredstvima javnog informisanja kao i njihovoj imovini i insistira na nastavku mjera i aktivnosti na rasvjetljavanju ubistva Duška Jovanovića- saopštio je Nuhodžić.

Članovi Odbora za bezbjednost i odbranu najavili su da će imati posebnu sjednicu zajedno sa Odborom za antikorupciju u vezi afere „Telekom“ , kao i posebnu sjednicu u vezi slučaja Duška Jovanovića.

Portal Analitika