Društvo

Vrhovni sud: Pritvor uhapšenima u aferi „Košljun“ ističe tek 14. i 15. aprila

1104kosljun
P
redsjednik Opštine Budva Lazar Rađenović, savjetnik premijera za investicije i strana ulaganja Aleksandar Tičić i bivša direktorka Prve banke Jelica Petričević ostaće u pritvoru najmanje još do ponedjeljka veče, jer je Vrhovni sud protumačio da im se pritvor računa od momenta kada su drugi put uhapšeni, po nalogu vijeća Višeg suda koje je ukinulo rješenje kojim ih je sudija za istragu Miroslav Bašović, dan ranije, puštio na slobodu.

Vrhovni sud: Pritvor uhapšenima u aferi „Košljun“ ističe tek 14. i 15. aprila
Portal AnalitikaIzvor

Rađenović i Petričević uhapšeni su 11. februara, a Tičić sjutradan, 12. februara. Sudija za istragu Miroslav Bašović nakon saslušanja, 13. februara, puštio ih je da se brane sa slobode, ali su se oni već sjutradan kasno uveče, a neko i iza ponoći, ponovo našli „iza brave“, jer je Vanraspravno vijeće Višeg suda u Podgorici uvažilo žalbu tužilaštva i naložilo pritvaranje troje osumnjičeni.

Rađenović i Tičić terete se da su 2007. godine zloupotrijebili službeni položaj tokom kupoprodaje opštinske zemlje na brdu Košljun kod Budve. Rađenović je tada bio potpredsjednik Opštine za finansije, a Tičić menadžer Opštine i predsjednik komisije za prodaju opštinske zemlje. Petričević je osumnjičena da je pomogla Rađenoviću da zloupotrijebi službeni položaj, tako što mu je omogućila da Budvanin Vido Rađenović dobije kredit kojim je kupio zemlju na Košljunu. Za taj kredit je garantovala opština Budva, a Vido Rađenović ga je vratio ubrzo po potpisivanju kreditnog aranžmana.

Tužilaštvo tereti i Vida Rađenovića za zloupotrebu službenog položaja putem pomaganja, ali za njega nijesu tražili pritvor. Pretpostavlja se zbog toga što se čitav predmet temelji upravo na njegovom svjedočenju. On je 2. februara specijalnoj tužiteljki 13 sati pričao o navodnoj koruptivnoj mreži koju je napravio Lazar Rađenović kako bi zaradio novac od prodaje opštinske zemlje na Košljunu, a u koju je upleo i njega za šta je dobio 100.000 eura.

Vido Rađenović u svjedočenju je osim troje uhapšenih pomenuo još neke ljude, ali za sada niko od njih nije osumnjičen.

S obzirom na činjenicu da je jedan od pritvorskih osnova za osumnjičene mogući uticaj na svjedoke malo je vjerovatno da će se oni na slobodi naći i naredne sedmice, jer je, kako saznajemo, ostalo da se ispita još najmanje sedam svjedoka.

 

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.