Društvo

"Otvori oči ti biraš". O bolestima zavisnosti sa učenicima u Baru

1104skola_bar
P
rojekat “Otvori oči – ti biraš”, koji sprovode zaposleni u Javnoj ustanovi za smještaj, rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci Podgorica, realizovan je i u tri srednje škole u Baru. Stručna predavanja održana su u JU Srednjoj ekonomsko ugostiteljskoj školi, JU Srednjoj poljoprivrednoj školi, kao i Gimnaziji “Niko Rolović”.

"Otvori oči ti biraš". O bolestima zavisnosti sa učenicima u Baru
Portal AnalitikaIzvor

Na predavanjima, koja su održali direktor Javne ustanove, psihijatar – narkolog, psiholog, socijalni radnik i asistent u tretmanu, prisustvovao je veliki broj učenika prvih razreda navedenih škola  -  primarna ciljna grupa projekta. Adolescenti su imali priliku da se od stručnih lica informišu o bolesti zavisnosti, mehanizmima bolesti i mehanizmima zaštite, što predstavlja najvažniji segment za formiranje pravilnog stava prema psihoaktivnim supstancama. Kako se pokazalo tokom realizacije ovih predavanja, veliko interesovanje kod učenika, kao i kod prisutnih profesora, budi iskustvena priča bivšeg klijenta Javne ustanove, a sada asistenta u tretmanu. Ovakav vid predavanja pruža mogućnost adolescentima da saznaju kakve posljedice mogu imati psihoaktivne supstance na život čovjeka i kako da formiraju zdrave obrasce ponašanja koji će ih zaštiti od ulaska u svijet bolesti zavisnosti.

Učenicima je na kraju predavanja podijeljena namjenski kreirana brošura za potrebe projekta, prilagođena uzrasnom dobu adolescenata, u kojoj je akcenat stvaljen na mitove i istine o drogama i drogiranju i na jedan kreativan način, blizak ovom životnom razdoblju, utiče na formiranje pravilnih stavova prema bolesti zavisnosti - “Budi svoj – reci NE”.

Predavanjima su prisustvovali i predstavnici Kancelarije za prevenciju bolesti zavisnosti koja je aktivna na području Opštine Bar, koji su pomogli u predstavljanju ove aktivnosti i široj javnosti, posredstvom Radija Bar sa afirmativnim porukama stručnih lica i učenika, kaže se u saopštenju JU na Kakarickoj Gori.

 

Portal Analitika