Društvo

SAMARDŽIĆ: Da se formiraju regionalne snage u oblasti podvodnog deminiranja

pogranicni_susreti
N
ačelnik Generalštaba Vojske Crne Gore admiral Dragan Samardžić predložio je da se u regionu pokrene inicijativa za formiranje snaga i razvoj sposobnosti u oblasti podvodnog deminiranja prilikom današnjeg razgovora sa načelnikom Glavnog stožera Oružanih snaga Hrvatske general-pukovnikom Dragom Lovrićem u Tivtu.

SAMARDŽIĆ: Da se formiraju regionalne snage u oblasti podvodnog deminiranja
Portal AnalitikaIzvor

Samardžić smatra da bi snage i razvoj sposobnosti u oblasti podvodnog deminiranja, bili od velikog značaja za unapređenje regionalne bezbjednosti.

- Te bi snage mogle biti deklarisane i u okviru NATO snaga za brzo reagovanje, kao i da se na nivou regiona razviju sposobnosti reagovanja na ekološke incidente na moru", kazao je Samardžić - saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Lovrić je ocijenio da je u regionu neophodno izgrađivati komplementarne, a ne kompetitivne sposobnosti, kako bi se raspoloživi resursi u regionu što bolje iskoristili.

Lovrić je istakao da Hrvatska snažno podržava napore Crne Gore za dobijanje poziva za članstvo u NATO, na predstojećem Samitu u Velsu.

On je kazao da je Hrvatska spremna da prenese svoja iskustva i pruži pomoć u periodu od dobijanja poziva za članstvo do punopravnog članstva, kao i kasnije u fazi integracija u NATO.

Samardžić i Lovrić saglasili su se da na nivou generalštabova što efikasnije operacionalizuju dogovoreno, dajući punu podršku komandantima mornarica za proširenje saradnje i izgradnji zajedničkih sposobnosti na moru.

Oni su razgovarali o bilateralnoj saradnji, kao i o mogućnostima njenog proširenja, a jedna od tema sastanka bila je zajedničko angažovanje pripadnika dvije vojske u misiji ISAF, kao i mogućnost nastavka te saradnje u sklopu nove misije u Avganistanu - RESOLUTE SUPPORT.

 

 

Portal Analitika