Kultura

Marina Abramović priprema svoje najradikalnije djelo

2308marinaabramovicok
J
edna od rodonačelnica performansa kao umjetničkog pravca, čuvena Marina Abramović priprema novi performans ovog ljeta u londonskoj galeriji „Serpentine“, za koji tvrdi da je njeno „najradikalnije djelo“.

Marina Abramović priprema svoje najradikalnije djelo
Portal AnalitikaIzvor

Performans koji će se zvati „Nothing. There is nothing“ (nothing = ništa ) trajaće ukupno 65 dana, tokom kojih će umjetnica boraviti osam časova dnevno, šest dana sedmično koliko radi „Serpentine“ galerija.

- Ne postoji tu nikakvo izloženo djelo - objasnila je ona prilikom gostovanja na radiju BBC početkom aprila. „Tamo ću biti samo ja. I posjetioci koji su moj živi materijal. To je nešto najradikalnije, najčistije što ja mogu da uradim.“

Kako se navodi u saopštenju galerije „Serpentine“, posjetioci koji dođu da vide performans Marine Abramović nakon ulaska u galeriju biće „preneseni“ u sasvim drugu dimenziju, istrgnuti iz svakodnevice koja nas okružuje. Svaki posjetilac moraće zbog toga da odloži sve svoje stvari i u izložbeni prostor uđe bez telefona, ručnih satova, torbi i bilo čega što ih vezuje za sadašnjost.

Abramović će tokom performansa koristiti nekoliko poznatih, diskretnih predmeta, uz pomoć kojih će uspostaviti interakciju sa posjetiocima.

- Biću tamo svakog dana, tokom svih osam sati, sa publikom koju uopšte ne poznajem. Kada oni stignu i kada stignem i ja, nešto će se desiti. Svakog dana desiće se nešto drugačije. Hoću da pokažem da možete napraviti umjetnosti ni iz čega - objasnila je umjetnica tokom gostovanja na BBC-ju.

Performans „Nothing. There is nothing.“ svojevrstan je nastavak njenog rada iz 2010. godine „The Artist is Present“ (Umjetnik je prisutan), koji je priređen u njujorškom Muzeju moderne umetnosti (MoMA), zajedno sa retrospektivom njenih ranijih radova, ovoga puta izvođenih uz pomoć mlađih kolega.

Tom prilikom Abramović je tri mjeseca nijemo sjedjela usred muzeja, dok su se ispred nje smenjivali posjetioci. Cijeli performans dokumentovan je i pretočen u hvaljeni film „Marina Abramović: The Artist is Present“.

Performans „Nothing. There is nothing.“ izvodiće se u galeriji „Serpentine“ od 11. juna do 25. avgusta.

 

B92

Portal Analitika