Društvo

Saslušani Šaranović i Koljenšić, odluka o pritvoru biće poznata tek sjutra

saranovicok
D
anilovgrađanin Slobodan Šaranović (75) i Nikšićanin Ratko Koljenšić (37) saslušani su danas u Višem sudu u Podgorici na zahtjev tužilaštva da im se odredi pritvor zbog osnovane sumnje da su učestvovali u ubistvu srpskog državljanina Nikole Bojovića (39) koji je ubijen u Beogradu 29. aprila prošle godine. Odluku o pritvoru sudija za istragu Radomir Ivanović donijeće sjutra.

Saslušani Šaranović i Koljenšić, odluka o pritvoru biće poznata tek sjutra
Portal AnalitikaIzvor

Zgradu suda sve vrijeme sasalušanja obezbjeđivale su pojačane snage policije, a mogli su se vidjeti i inspektori u civilu.

Crnogorsko tužilaštvo otvorilo je paralelnu istragu sa kolegama iz Srbije protiv osumnjičenih za ubistvo Bojovića i to na osnovu dokazne građe koja je Crnoj Gori proslijeđena iz Beograda tokom ekstradicionog postupka protiv Šaranovića i Koljenšića koji su u ekstradicionom pritvoru proveli duže od sedam mjeseci.

Srbija je tražila njihovo izručenje, ali je Podgorica odbila da ih isporuči zbog zakonskih ograničenja, pa su oni na slobodu pušteni 27. februara.

Lisice na ruke opet su im stavljene u utorak veče pošto je domaće tužilaštvo odlučilo da otvori i ovdje istragu. V. d. vrhovnog državnog tužioca Veselin Vučković objasnio je da postoji zakonski osnov za vođenje paralelne istrage, ukazujući da postoji osnovana sumnja da su Šaranović i Koljenšić i na teritoriji Crne Gore počinili krivično djelo koje im se stavlja na teret.

A upravo to je bio razlog zbog kojeg njih dvojica nijesu izručena Srbiji. Na osnovu zakonskih normi stranoj državi se ne može izručiti sopstveni državljanin ako je makar i dijelom krivično djelo za koje je osumnjičen počinio i na teritoriji svoje države, odnosno države od koje se traži izručenje.

Šaranović se tereti da je naručio i platio ubistvo Bojovića, a sve to je učinio na teritoriji Crne Gore, a Šaranović je krivično djelo za koje se tereti, prema naredbi za sprovođenje istrage, dijelom počinio ovdje, a dijelom u Srbiji.

Njih dvojica su u utorak veče, pred višim tužiocem u Podgorici Željkom Tomkovićem negirali učešće u ubistvu Bojovića.

Branilac Šaranovića i koljenšića, advokat Nikola Medojević, kazoa je danas za Portal Analitika da se nada da će sudija za istragu donijeti zakonitu odluku, uz konstataciju da ne postoje uslovi za određivanje pritvora njegovim klijentima.

Šaranović je osumnjičen da je iz osvete naručio i platio ubistvo mlađeg brata Luke Bojovića (43), koji slovi za vođu „zemunskog klana“. Navodno je vodio ličnu istragu i došao do informacija da je Luka Bojovića naručio ubistvo njegovog brata Branislava (66), koji je ubijen u Beogradu u oktobru 2009. godine. Ovaj zločin srpska policija nikada nije riješila.

Prema zahtjevu za sprovođenje istrage srpskog tužilaštva, na koji je oslonjena i ovdašnja istraga, Šaranović je angažovao Beograđanina Miloša Delibašića (29) da mu pomogne u organizaciji ubistva i nađe plaćenika koji će ubiti Bojovića. Delibašić je, navodno u Budvu doveo Vranjanca Sašu Cvetanovića (33) koji je pristao za 15.000 do 20.000 eura da likvidira Bojovića.

Koljenšić je osumnjičen da je pomogao Cvetanoviću da iz Crne Gore ilegalnim putevima dođu u Beograd, gdje su nekoliko dana pratili Bojovića kako bi osmislili ubistvo.

U predmetu je osumnjičen i Beograđanin Miloš Vojinović, koji je navodno srpskim istražiteljima ispričao kako je i zašto likvidiran Bojović i kazao im ko je naručilac ubistva, ko su organizatori i ko je ubica, priznavši da je i sam bio logistika, tako što je u Beogradu pomagao Koljenšiću i Cvetanoviću.

Delibašić i Cvetanović ljetos su uhapšeni u Crnoj Gori i oba su izručena Srbiji, ali ne zbog ubistva Bojovića već zbog drugih krivičnih djela zbog kojih ih je tražila ova država.

Portal Analitika saznaje, iz izvora iz istrage, da je Miloš Delibašić od juče na slobodi, po nalogu srpskog pravosuđa.

 

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.