Društvo

Aleksandar Tičić, za sada, ostaje u Spužu

ticic1004

Viši sud u Podgorici danas je donio novo rješenje o određivanju pritvora za Aleksandra Tičića, jednog od osumnjičenih u aferi „Košljun“, koje je, kako su Portalu Analitika kazali u sudu, popravljeno u odnosu na prethodno i koje je u skladu sa ukidnim razlozima Ustavnog suda.

Aleksandar Tičić, za sada, ostaje u Spužu
Portal AnalitikaIzvor

Ustavni sud juče je donio odluku kojom je ukinuo rješenje o pritvoru za Tičića, navodeći u njoj da, uvidom u spise predmeta, nijesu mogli naći ni da postoji osnov sumnje da je Tičić počinio krivično djelo koje mu tužilaštvo stavlja na teret pa samim ti ni razloge za određivanje pritvora.

Tičićev advokat Dragoljub Đukanović izjavio je za Portal Analitika da nije dobio novo rješenje Višeg suda.

- Nije mi jasno, ukoliko je informacija tačna, kako je Viši sud mogao popraviti nešto što je nepopravljivo, jer iz ustavnog rješenja nedvosimisleno proizilazi sljedeće - da moj branjenik Aleksandar Tičić nije osnovano sumnjiv da je počinio krivično djelo koje mu se naredbom o sprovođenju istrage stavlja na teret. Ovo je Ustavni sud zaključio razmatrajući cjelokupne spise predmeta. Dakle, ne radi se o popravci nego o jasnom nalogu Ustavnog suda po kojem  su dužni svi da postupe – istako je Đukanović.

Aktuelni savjetnik premijera za strane investicije i ulaganja Aleksandar Tičić, za sada će ipak, ostati u pritvoru, zajedno sa predsjednikom Opštine Budva Lazarom Rađenovićem, zbog sumnje da su 2007. godine zloupotrijebili službeni položaj tokom kupoprodaje opštinske zemlje na brdu Košljun kod Budve. Rađenović je tada bio potpredsjednik Opštine za finansije, a Tičić menadžer Opštine i predsjednik komisije za prodaju opštinske zemlje. U pritvoru je i bivša direktorka Prve banke Jelica Petričević koja je osumnjičena da je pomogla Rađenoviću da zloupotrijebi službeni položaj, tako što mu je omogućila da Budvanin Vido Rađenović dobije kredit kojim je kupio zemlju na Košljunu. Za taj kredit je garantovala opština Budva, a Vido Rađenović ga je vratio brzo po potpisivanju kreditnog aranžmana.

Tužilaštvo tereti i Vida Rađenovića za zloupotrebu službenog položaja putem pomaganja, ali za njega nijesu tražili pritvor. Pretpostavlja se zbog toga što se čitav predmet temelji upravo na njegovom svjedočenju. On je 2. februara specijalnoj tužiteljki 13 sati pričao o navodnoj koruptivnoj mreži koju je napravio Lazar Rađenović kako bi zaradio novac od prodaje opštinske zemlje na Kpšljunu, a u koju je upleo i njega za šta je dobio 100.000 eura.

Vido Rađenović u svjedočenju je osim troje uhapšenih pomenuo još neke ljude, ali za sada niko od njih nije osumnjičen.

Ustavni sud je u obrazloženju svoje odluke kojom je ukinuo rješenje Višeg suda o određivanju pritvora za Tičića, pored ostalog, naveo da je obaveza suda da prilikom određivanja pritvora, kao najteže procesne mjere kojom se oduzima temeljno ljudsko pravo na slobodu, obrazloži postojanje osnovane sumnje kao materijalno-pravne pretpostavke za hapšenje i navede činjenice i informacije na kojima bazira zaključak o postojanju osnovane sumnje. Ustavni sud je zaključio da je Viši sud proizvoljno donio odluku o pritvaranju, jer iz spisa predmeta ne proizilazi osnovana sumnja da je Tičić počinio krivično djelo koje mu se stavlja na teret.

- Sumnja se mora zasnivati na razumnim osnovama, što predstavlja suštinski dio zaštite od samovoljnog hapšenja i pritvaranja. Osim toga, krivično vijeće nadležnog suda u osporenom rješenju nije obrazložilo na koji način činjenice i dokazi prikupljeni u izviđaju upućuju na to da je podnosilac uopšte osnovano sumnjiv da je izvršio predmetno krivično djelo, odnosno nije obrazložilo razloge na kojima temelji svoj zaključak da osnovana sumnja zaista postoji. Nasuprot tome, Viši sud u osporenom rješenju osnovanu sumnju utvrđuje na osnovu podataka i dokaza dostavljenih uz prijedlog tužilaštva, ne razmatrajući pri tom relevantne dokaze koji su pribavljeni u dosadašnjem stadijumu krivičnog postupka i ne konkretizujući na osnovu kojih činjenica i dokaza utvrđuje postojanje osnovane sumnje u odnosu na svakog od osumnjičenih ponaosob – piše u odluci Ustavnog suda.

Sudije Višeg suda danas su uspjele, kako kažu u ovoj instituciji, da poprave sve nedostake na koje ih je upozorio Ustavni sud i opet donijeli isti zaključak da je pritvor za Tičića osnovan.

Osumnjičenima u aferi „Košljun“ pritvor ističe sjutra, a još se ne zna da li je tužilaštvo zatražilo da oni i dalje ostanu u Spužu.

Portal Analitika