Društvo

BLAŽIĆ odgovara MITRIĆU: Zapošljavanje penzionera je legalno

1004blazic
N
akon što je prof. dr Blagota Mitrić u reagovanju za Portal Analitika pozvao prof. dr Đorđija Blažića da pojasni svoju jučerašnju izjavu da „nema apsolutno nikakvih pravnih smetnji da lider Demokratskog fronta Miodrag Lekić, koji uskoro puni 67 godina bude gradonačelnik Podgorice“, uslijedio je odgovor Blažića koji integralno prenosimo.

BLAŽIĆ odgovara MITRIĆU: Zapošljavanje penzionera je legalno
Portal AnalitikaIzvor

Uvaženi profesore Mitriću,

Zakonodavstvo je veoma dinamično proteklih nekoliko decenija. Uz poštovanje Vašeg stava, upućujem vas na član 112. Zakona o penzijsko invalidskom osiguranju koji propisuje sledeće:

„Korisnik starosne penzije koji se zaposli, odnosno obavlja samostalnu djelatnost ima pravo, po prestanku tog zaposlenja, odnosno obavljanja te djelatnosti, na ponovno određivanje penzije, ako je bio u osiguranju po ovom zakonu najmanje godinu dana.

Odredba stava 1 ovog člana odnosi se i na korisnika prijevremene starosne penzije koji, nakon prestanka ponovnog zaposlenja, odnosno obavljanja samostalne djelatnosti, ostvaruje pravo na starosnu ili prijevremenu starosnu penziju.

Korisniku porodične penzije koji se zaposli ili obavlja samostalnu djelatnost na teritoriji Crne Gore ili u inostranstvu obustavlja se isplata penzije.

Odredba stava 3 ovog člana ne odnosi se na korisnike porodične penzije iz člana 46 st. 1, 2 i 3 ovog zakona i na korisnika porodične penzije koji obavlja poslove iz člana 11 tačka 2 ovog zakona.“

Prema mojim saznanjima, Inspekcija rada u protekle četiri godine kontroliše ovakve slučajeve i stoji na stanovištu da je zapošljavanje penzionera legalno.

S poštovanjem,

Prof. dr Đorđije Blažić

Portal Analitika