Turizam

Crnoj Gori plaketa „Thomas Cook“-a za održivi turizam

1004Biking
V
odeća britanska kompanija u oblasti putovanja „Thomas Cook“ dodijelila je Crnoj Gori bronzanu plaketu „Destination of Excellence“ za ovu godinu, za izvanredan doprinos razvoju održivog turizma, saopšteno je Portalu Analitika iz Nacionalne turističke organizacije.

Crnoj Gori plaketa „Thomas Cook“-a za održivi turizam
Portal AnalitikaIzvor

- Ova kompanija je posvećena društveno odgovornom poslovanju, održivosti i zaštiti životne sredine, a program „Destination of Excellence“ je ustanovljen u maju 2012. godine, kao okvir za poslovanje u skladu sa principima održivosti. Program podrazumijeva tri nivoa priznanja: bronzani, srebrni i zlatni. Do danas je 25 destinacija dostiglo nivo koji se zahtijeva za nosioca bronzane plakete, među njima i Crna Gora – preciziraju iz NTO.

Naš zemlja zavrijedila je ovo priznanje na osnovu istraživanja sprovedenih tokom 2013. godine, u saradnji agencije „Alfa Tours“ iz Budve i predstavnika kompanije „Thomas Cook“. Rezultati govore da Crna Gora ispunjava odrednice održivog razvoja turizma zadate programom „Destination of Excellence“.

- Bronzana plaketa pokazuje da je destinacija razvila politiku održivosti i efikasna je u smanjenju uticaja turizma na životnu sredinu. Da bi se dostigla, potrebno je da se u poslovanju vodi računa o zaštiti životne sredine, smanjenju potrošnje električne energije i vode, favorizuju održivi oblici transporta, efikasno upravljanje otpadom, reciklažom – dodaju iz NTO.

„Thomas Cook Group“ je jedna od najstarijih i najpoznatijih kompanija koje se bave putovanjima, osnovana 1841. godine u Londonu. Danas ima predstavništva u 17 zemalja svijeta i broji više od 27.000 zaposlenih. Svake godine 23 miliona ljudi putuje posredstvom ove kompanije. U Crnoj Gori, kompanija „Thomas Cook“ je prisutna od 1998. godine, kada je započeta uspješna saradnja sa agencijom „Alfa Tours“ iz Budve.

Foto: montenegro.travel

1004bronzanaplaketa

Portal Analitika