Abiznis

Susret Ivanović – EK: Dogovoreni naredni koraci u oblasti poljoprivrede

904iv
T
rećeg dana boravka u Briselu, ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja prof. dr Petar Ivanović susreo se sa komesarom za poljoprivredu i ruralni razvoj Evropske komisije, Dacian Ćolosom, generalnim direktorom Direktorata za proširenje EK, Kristijan Danijelsonom, zamjenikom generalnog direktora u Direktoratu za poljoprivredu i ruralni razvoj, Monik Pare, kao i šefom jedinice za Crnu Goru i Island u generalnom direktoratu za proširenje, Dirk Langeom.

Susret Ivanović – EK: Dogovoreni naredni koraci u oblasti poljoprivrede
Portal AnalitikaIzvor

Dacian Ćolos se zahvalio ministru Ivanoviću na njegovom doprinosu pripremi konferencije koja je pod nazivom “Jačanje aktera ruralnog razvoja” i pod pokroviteljstvom Komesara za poljopri-vredu, juče održana u Briselu. Istakao je značaj zajedničke saradnje u procesu preuzimanja standarda i vrijednosti evropske poljoprivredne politike, i pozdravio ostvarene rezulate u crnogorskom agraru. “Veoma cijenim dosadašnje aktivnosti Ministarstva poljoprivrede na izradi IPARD programa, i sve što je do sada urađeno na pripremi za otvaranje pregovora u poglavlju 11 koje se odnosi na poljoprivredu. Naš cilj nije samo da pomognemo Crnoj Gori kao zemlji da se što bolje pripremi za pristupanje EU, već i da pomognemo crnogorskim poljoprivrednicima da što spremnije dočekaju ulazak u EU” kazao je komesar Ćolos.

Ministar Ivanović se zahvalio komesaru Ćolosu na kontinuiranoj saradnji i podršci, i upoznao ga sa narednim koracima koja se odnose na potpuno ispunjenje mjerila za otvaranje pregovora. Dogovorena je tehnička i ekpertska podrška za jačanje sistema edukacije i pružanja savjeta poljoprivrednim prozivođačima, posebno u dijelu pripreme za IPARD program, kao i finansijska podrška za primjenu programa razvoja poljoprivrede. “Veoma sam zadovoljan razumijevanjem i podrškom koju smo dobili od strane komesara Ćolosa. Dosta smo radili na razvoju partnerskih odnosa i drago mi je da se ukupni napori svih zaposlenih u Ministarstvu poljoprivrede prepoznaju i vrednuju od strane čelnih ljudi Evropske komisije, o čemu najbolje svjedoči dogovoreno jačanje tehničke, ekspertske i finasijske podrške za poljoprivredu, kazao je ministar Ivanović.”

Kristijan Danijelson je pozdravio ostvarene rezultate Ministarstva u prethodnom periodu i izrazio punu podršku aktivnostima na programu pristupanja, uspostavljanju i jačanju Agencije za plaćanje i ispunjenja mjerila za otvaranje poglavlja XI, XII i XIII. Dodao je da se Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja nalazi na pravom putu u procesu ispunjenja preuzetih obaveza. Ministar Ivanović je istakao da je ukupan rad Vlade usmjeren na ispunjene mjerila za cijeli program pristupanja, te da je do sada pokazana veoma dobra dinamika u svim poglavljima. Predstavio je prioritete crnogorske agrarne politike. Posebno se osvrnuo na implementaciju IPA sredstava, pripremu poziva za IPARD-like program i ispunjenja uslova za otvaranje pregovora u oblasti poljoprivrede.

Ivanović je akcenat stavio na planiranje sredstava za programski period 2014-2020 i finansijsku podršku Evopske komisije. "Smatram da crnogorska poljoprivreda ima potencijal za povlačenje IPARD sredstava. U tom procesu veoma je važna uloga edukacije i drago mi je da smo se gospodin Danijelson i ja saglasili o potrebi daljeg edukovanja poljoprivrednih proizvođača, rekao je Ministar".

Sa zamjenicom generalnog direktora u direktoratu za poljoprivredu i ruralni razvoj Monik Pare, ministar Ivanović razgovarao je o konkretnim aktivnostima Ministarstva poljoprivrede u procesu pristupanja i unapređenja poljoprivredne proizvodnje. Naglasio je da se postepeno povećava efikasnost crnogorske poljoprivrede, podižu standardi proizvodnje, te da dosadašnje investicije daju rezultate. Monik Pare je izrazila zadovoljstvo dosadašnjim aktivnostima Ministartsva i vođenjem politika koji imaju za cilj razvoj poljoprivrede. Naglasila je da Crna Gora i ministarstvo mogu računati na kontinuiranu podršku u dijelu ispunjavanja zahtjeva koji se odnose na članstvo u Evropskoj Uniji i posebno istakla zadovoljstvo oko aktivnosti na ispunjavanju uslova za otvaranje pregovora u oblasti poljoprivrede i napretkom u pripremi IPARD programa.

Tokom razgovora sa Dirk Langeom, šefom jedinice za Crnu Goru i Island u generalnom direktoratu za proširenje, ocijenjeno je da Crna Gora značajno napredovala u svim oblastima poljoprivrede u pripremama za pregovore. Lange je istakao veoma dobru i produktivnu saradnju koju ovaj direktorat ima sa Ministarstvom poljoprivrede. Takodje, pozdravio je ostvareni napredak u sva tri poglavlja i posvećenost Ministarstva ispunjavanju obaveza koje proističu iz procesa pridruživanja. Ministar Ivanović istakao je da je nedavna posjeta Langea Crnoj Gori bila dobra prilika da se na terenu upozna sa stanjem u crnogorskoj poljoprivredi, potencijalima i potrebama daljeg razvoja. Razgovarano je o mjerilima za sva tri poglavlja. Sagovornici su se posebno osvrnuli na Strategiju poljoprivrede i ruralnog razvoja, jačanje IPARD strukture i dodatne podrške poljoprivrednim proizvodjačima.

 

 

 

 

 

Portal Analitika